Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

dm drogerie markt podržava korporativno volontiranje

15.06.2020. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali. Na ovaj način preduzeća iskazuju društvenu odgovornost i bolje upoznaju okruženje u kojem posluju. 

Iako na prvo čitanje zvuči skoro pa nemoguće, u BiH postoje preduzeća koja podržavaju i u svom poslovanju primjenjuju koncept korporativnog volontiranja. Takav primjer je dm drogerie markt, oni svake godine svojim zaposlenicima omogućavaju jedan radni dan, koji mogu iskoristiti u okviru volonterskih aktivnosti koje sami odaberu.

Sistemsku podršku razvoju i promociji ovog oblika volontiranja pokrenuo je Institut za razvoj mladih KULT prije manje od mjesec dana. Oni su pokrenuli online platformu volontiraj.ba na kojoj će biti omogućeno povezivanje udruženja i preduzeća u oblasti korporativnog volontiranja.

Ivana Radić uposlenica je dm drogerie markt u poslovnici u Jajcu i ona je organizirala akciju čišćenja obale Plivskih jezera. U toj akciji pridružile su joj se kolege iz Cazina, Bihaća, Livna, Tomislavgrada i Bugojna.

"Nema ništa ljepše nego pomagati nekome, pomagati svojoj zajednici, prvenstveno jer sam ja odrasla u Jajcu, predivno“, iskrena je Ivana i dodaje da je ispunjena i sretna jer je počela organizirati ovu aktivnost i da su joj se pridružile kolegice i kolege i iz drugih gradova.

Adnan Ratković, voditelj tima centralne logistike i dm drogerie markt rado govori o volontiranju u zavodu Pazarić, taj dan su krečili zavod, a pored toga su se i družili sa štićenicima. On ističe da je svaki put poslije tog dana korporativnog volontiranja vrlo sretan, a kaže da je isto primijetio i kod svojih kolega.

Iskustvo zaposlenica i zaposlenika dm drogerie markt o korporativno volontiranju možete pogledati u videu na ovom linku. Ukoliko želite sličan model korporativnog volontiranja primijeniti i u svom preduzeću registrujte se na online platformi volontiraj.ba jer već sada neki projekti čekaju korporativne volontere!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti