dm razvio Pro Climate proizvode koji su neutralni po okoliš

26.05.2021. 13:18 / Izvor: Akta.ba
dm razvio Pro Climate proizvode koji su neutralni po okoliš

13 proizvoda nove linije Pro Climate iz segmenata njege lica, tijela i kose, damske higijene kao i domaćinstva prvi su se našli na policama dm-a.

Oznake proizvoda na policama poput "eko", "vegan", "bez glutena", smanjenje plastike i jačanje udjela recikliranih materijala i materijala za reciklažu u ambalažama te proizvodnja čvrstih proizvoda bez plastičnih ambalaža – dm je postavio za cilj da svoje kupce oduševi održivim alternativama u ponudi i tako zauzme vodeću poziciju kada je u pitanju stvaranje boljeg svijeta za buduće naraštaje.

"Prostor za razvoj nude nam upravo naše dm robne marke i tu smo uspjeli da razvijemo liniju proizvoda, koja je neutralna za okoliš", izjavila je Admira Isaković, članica Uprave dm-a u BiH i istakla značaj ove dosada jedinstvene inovacije dm-a. U saradnji s Tehničkim univerzitetom u Berlinu i partnerima u proizvodnji, razvijen je koncept, u okviru kojeg su sveobuhvatno analizirani ali i smanjeni uticaji na okoliš: "Neizbježne uticaje na okoliš izazvane proizvodnjom i odlaganjem proizvoda kompenziramo u pet okolišnih kategorija: klimatske promjene, eutrofikacija, acidifikacija, fotohemijski smog i oštećenje ozonskog omotača. Kroz projekte renaturacije, odnosno obnove zapuštenih zemljišnih područja, pružamo svoj doprinos obnavljanju ekološke ravnoteže. Na taj način, naši proizvodi postaju neutralni po okoliš i doprinose njegovoj zaštiti", pojašnjava Isaković. 

Pored toaletnog papira, proizvoda za damsku higijenu, šampona i gelova za tuširanje, dostupni su i po okoliš neutralni proizvod dm-ovih robnih marki u segmentu njege lica i tijela, kao i deterdženata: dm marke alverde NATURKOSMETIK, Denkmit, Jessa, SUNDANCE i Sanf&Sicher kupcima nude održive alternative u vidu Pro Climate proizvoda. 

Analizirani i redukovani uticaji na okoliš

"Proces postizanja neutralnosti za okoliš prati jedan cjeloviti, naučno utemeljeni i dosada jedinstveni pristup: Za razliku od klimatski neutralnih proizvoda, koji isključivo kompenziraju emisiju CO2, mi posmatramo uticaje u pet okolišnih kategorija, koji nastaju u cijelom procesu nastajanja i postojanja jednog proizvoda: od dobijanja njegovih sirovina, proizvodnje materijala i proizvoda preko transporta pa sve do njegovog odlaganja. Uticaje na okoliš redukujemo u procesu razvoja proizvoda optimizacijom proizvodnih procesa, sastojaka ili pakovanja – koliko god je to moguće", objašnjava prof. dr. Matthias Finkbeiner sa Tehničkog univerziteta u Berlinu. 

Neizbježni uticaji uravnoteženi u skladu sa zaštitom okoliš

Kako bi se adekvatno kompenzirali uticaji na okoliš nastali proizvodnjom i odlaganjem, po proizvodnji jednog proizvoda obračunavaju se okolišni troškovi u pet navedenih kategorija. Dobijeni iznos, dm će investirati u obnavljanje zelenih površina koje su oštećene pod uticajem industrije i rudarstva. Preduzeće HeimatERBE upravlja i vrši renaturaciju tih površina, podižući njihovu vrijednost na najbolji mogući način u različitim razvojnim fazama – stručno, u skladu sa zaštitom okoliša. Na taj način dugoročno nastaju ekološki vrijedni biotopi, koji pomažu u razvoju biodiverziteta i savladavanju klimatskih posljedica.

"Ako nam uspije naše kupce oduševiti 'Pro Climate' proizvodima, koji su neutralni po okoliš, onda ćemo ovakve projekte kompenzacije moći realizovati i u Bosni i Hercegovini", zaključuje Isaković. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti