Dnevno iz Tomislavgrada se otpremi preko 30 hiljada litara mlijeka

21.03.2018. 10:54 / Izvor: Dnevni list
Dnevno iz Tomislavgrada se otpremi preko 30 hiljada litara mlijeka

Mlijeko se otprema u tri županije i šest mljekara.

Nositeljima obitelj­skih poljoprivrednih gazdinstava (OPG) u općini Tomislavgrad za period od 2015. do 2017.godine od strane Federalnog ministarstva poljo­privrede, vodoprivrede i šumar­stva isplaćeno je ukupno 20,1 milijun KM novčanih sredstava poticaja u poljoprivredi.

Od tih sredstava najviše je išlo na animalnu proizvodnju, 15,1 milijun KM gdje dominira proizvodnja kravljeg mlijeka čime je na za tu osnovu ispla­ćeno 8,7 milijuna KM.

Za isti period na uzgoj gove­da i teladi resorno ministarstvo je njihovim korisnicima isplati­lo poticaje u iznosu od 2,07 mili­juna KM, dok je na uzgoj ovaca isplaćeno 561 072 hiljade KM, odnosno tov svinja isplaćeno 886 939 KM.

Kravlje mlijeko

Vezano za proizvodnju samo na biljnu je isplaćeno 1,98 milijuna KM, dok na isplaćene zahtjeve iz ranijih godina otpada 2,9 milijuna KM.

Po riječima stručnog suradnika za poljoprivredu općine Tomislavgrad, Željka Jurića, analizom pojedinih vrsta proizvodnji kroz navedeni period vidljivo je da se iznos isplaćenih novčanih sredstava godinama povećava, odnosno natural­ni pokazatelji pojedinih vrsta proizvodnji su bolji u odnosu na protekli period.

Posebno se to odnosi na proizvodnju kravljeg mlijeka, gdje je otpremljena količina povećana gotovo za 1.500.000 lit. u odnosu na 2015. godinu.

"Mišljenja sam da je to po­većanje plod poboljšanja uvjeta držanja i poboljšanja ishrane krava a ne povećanje broja muznih grla. Napominjem da tu nije prikazana sva predana i otkupljena količina kravljeg mlijeka jer svi proizvođači koji drže 1 i 2 krave ne mogu doći do sredstava poticaja za kravlje mlijeko i za muzna grla", kazao je Jurić.

Naime, prema važećem pravilniku resornog federalnog ministarstva da bi ostvarili poticaje za kravlje mlijeko mora se kvartalno proizvesti minimalno 1500 lit. mlijeka, a da bi ostvarili poticaje za muzna grla mora se imati minimalno 3 krave.

"Tu su ugroženi i svi pro­izvođači koji imaju 3 čak i 4 krave jer kako proizvesti tu količinu mlijeka po kvartalu ako znamo da period suhosta- ja krava traje 60 dana, zatim period poslije telenja i na kraju smanjena proizvodnja mlijeka pri samom kraju laktacije", ista­knuo je Jurić.

Nepotrebna kvota

On smatra da je ova kvota nepotrebna jer se tu radi o ma­lim proizvođačima koji od tog mlijeka preživljavaju i svaka im je konvertibilna marka važna.

"Te pojedine "male" pro­izvođače jedino mlijeko koje proizvede dijeli od socijalnih slučajeva. Ovo je samo jedan primjer uništavanja sela i malog proizvođača a samo u općini Tomislavgrad broj OPG-a sa 1 i 2 krave je 62 koji drže 110 grla stoke," naglasio je Jurić.

Dalje iznosi da Županijsko Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva nastoji poticati ona OPG-a koja ne ostvaruju iz ovih ili sličnih razloga poticaje od Federacije pa se on nada da će baš i njih uključiti i pomoći im iz sredstava poticaja za 2018.

Pošto općina Tomislavgrad od federalnih poticaja ostvari preko 50 posto novčanih sredstava u odnosu na cijelu Hercegbosansku županiju i upisano je u RPGiRK preko 1000 obiteljskih gospodarstava, Jurić postavlja pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ne otvori ured ministarstva poljoprivrede u Tomislavgradu koji bi primao zahtjeve i dokumentaciju, protokolirao ih i dostavio Mini­starstvu u Livno radi daljnje obrade.

Kako dalje navodi, postavlja se pitanje svih pitanja izgradnja jedne mljekare u Tomislavgra­du.

"Dnevno iz Tomislavgrada se otpremi preko 30.000 litara mlijeka u 3 županije i 6 mljekara koje su našle svoj interes. To bi povećalo jednu zdravu konkurenciju u mljekarskoj industriji, a proizvođačima dalo jednu sigurnost u njihovoj proizvodnji kako kroz sigurnost otkupa tako vjerovatno i uvećanu cijenu mlijeka", kazao je Jurić dodavši da se ovako vrlo često događa da pojedini proizvođači mlijeka vrlo često zbog razno-raznih razloga mijenjaju otkupljivača mlijeka, a osnovni razlog je cijena mlijeka koja je trenutno vrlo mala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti