Do 2032. Britanija zabranjuje dizelaše i benzince

22.02.2020. 09:48 / Izvor: Agencije
Do 2032. Britanija zabranjuje dizelaše i benzince

Nova uredba trebalo bi da stupi na snagu do 2032. godine.

Kako bi smanjili emisiju štetnih gasova, Velika Britanija je objavila novi plan o potpunoj zabrani prodaje automobila sa motorima na benzin i dizel, ali i onih na hibridni pogon. Nova uredba trebalo bi da stupi na snagu do 2032. godine.

To je dio plana unutar kojeg Britanija do 2050. godine želi da postane karbonski neutralna zemlja. Iz tog razloga, prema mišljenju vlasti, od presudne važnosti je da se što je prije moguće sa puteva uklone vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Iako je prvobitni plan bio je da se ova uredba uvede do 2040. godine, premijer Boris Džonson odlučio je da ubrza cijeli proces i donošenje uredbe pomjeri na 2035, a potom još jednom na 2032. godinu.

Ova ostrvska zemlja nije jedina u Evropi koja je donijela takvu odluku. Sličnu praksu, već ove decenije planira Norveška, ali i Irska koja će prema najnovijim najavama, zabranu prodaje vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje uvesti do 2030. godine.

Naravno, zabrana prodaje prije svega novih vozila ne znači nužno da će takvi automobili tako brzo nestati s puteva. Kako navodi InsireEvs, nakon uvođenja zabrane vlasnici neće morati odmah da menjaju svoja vozila, već će ih moći koristiti još 10 do 15 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti