Do daljnjeg suspendovan izvoz mlijeka iz BiH u EU

27.08.2015. 07:47 / Izvor: Akta.ba
Do daljnjeg suspendovan izvoz mlijeka iz BiH u EU

O navedenoj suspenziji prvobitno je obaviješten jedan od odobrenih mljekara, koji je u skladu sa važećim procedurama i listom objekata koja je bila objavljena na stranici Evropske komisije, najavio izvoznu pošiljku.

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine obaviještava javnost i sve zainteresovane strane, da je od strane Evropske komisije obaviještena da je od 26.08.2015. godine lista odobrenih objekata za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka koja je stupila na snagu istog dana 26.08.2015 godine suspendovana od strane Evropske komisije.

IZNENAĐENJE

"O navedenoj suspenziji prvobitno je obaviješten jedan od odobrenih mljekara, koji je u skladu sa važećim procedurama i listom objekata koja je bila objavljena na stranici Evropske komisije, najavio izvoznu pošiljku. Nakon što je navedena kompanija dobila ovu obavijest u 12 sati i obavijestila Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, relevantno osoblje Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je probalo dobiti zvaničnu informaciju od DG SANTE.  U međuvremenu je lista odobrenih objekata skinuta sa web stranice sa oznakom EROR", saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Navodi se kako je nakon višestrukih pokušaja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine dobio usmenu obavijest u 14.50,  a potom i obavijest putem e-mail u 15.15 sati, gdje je naznačeno da je procedura za odobravanje liste suspendovana s obzirom da je jedna od zemalja članica podnijela pismene komentare, te da će Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije raspravljati o navedenim komentarima na sastanku predviđenom za 16. septembar 2015 godine.

"Napominjemo da smo duboko iznenađeni sa navedenom obavijesti i suspenzijom liste odobrenih mljekara s obzirom da je u pismu Evropske komisije datirano 12. avgusta 2015. godine navedeno da je Evropska komisija zaprimila listu objekata od strane Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, te da će obavijest biti proslijeđena svim zemljama članicama Evropske unije, te da ukoliko u roku od 20 radnih dana ne bude zaprimljena primjedba zemalja članica, lista odobrenih objekata (mljekara) će biti objavljena 13. augusta 2015. godine, te stupiti na snagu 27. augusta 2015 godine", navode iz Ureda.

Kako Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nije zaprimio obavijest da je bilo primjedbi bilo koje zemlje članice, te kako je lista i objavljena 13. augusta 2015. godine na gore navedenom linku (gdje je navedeno da stupa na snagu 26. augusta 2015 godine), izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugo očekivani izvoz.

"S tim u vezi Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine izražava žaljenje s obzirom da ovakva suspenzija liste na dan kada stupa na snagu je dovela do ekonomskih troškova kod subjekata u poslovanju sa hranom, posljedica po partnerske trgovinske odnos navedenih kompanija te moguće zablude u javnosti", ističu iz Ureda.

KALABA ZAPREPAŠTEN

Povodom jučerašnje odluke oglasi se i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba Feni je kazao da su zaprepašteni inormacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Evropske unije (EU), koji je od jučer trebao da počne.

Kalaba je pojasnio da su i iz Mljekare u Livnu obaviješteni da im se suspenduje izvoz, te po traženju objašnjenja dobili informaciju da je jedna od članica Evropke unije uložila prigovor na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mlijeka u zemlje EU.

O tom prigovoru će se raspravljati 16.septembra.

Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13.augusta dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU.

"Zaprepašteni smo. Da se to desilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio u raspravi među članicama i da su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bi to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to desi, nije nam jasno", rekao je Kalaba  Feni.

Sada treba sačekati, kazao je, 16.septembar kada će se o tome raspravljati.

On je naveo da se ne može govoriti koja je članica uložila žalbu, jer je to, kako su im prenijeli, „povjerljiva informacija“.

Kalaba je dodao da sve ovo nanosi veliku štetu bh.proizvođačima mlijeka.

Po njegovim informacijama pošiljka koja je trebalo da krene iz Livna za EU već bila i ocarinjena.

Od danas četiri mljekare iz BiH trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vrše njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

Na toj listi su mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica.

FARMA "SPREČA" BH BREND

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Fadilom Novalićem posjetila je jučer farmu "Spreča" u Kalesiji.

"Iako nemamo najljepše vijesti povodom izvoza mlijeka iz BiH za nas su najljepše vijesti da u BiH imamo farmu poput ove", izjavio je premijer Novalić. Ocijenio je da farma "Spreča" može biti konkurentna i u zemljama kao što su Kina, Njemačka i druge. Bez obzira što je uložena žalba na izvoz mlijeka iz BiH u EU, premijer Novalić je kazao da je ubijeđen da će 16. septembra nadležna komisija odbiti žalbu jer su uvjeti za izvoz mlijeka iz BiH ispunjeni.

"Ovo je jedna stanka koju ćemo otkloniti i ne trebamo biti tužni. Da otklonimo tu stanku treba mjesec do dva, a da napravimo ovakvu Farmu trebaju godine", kazao je Novalić. Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istakao je da je farma "Spreča" jedan od brendova koji ima taj kanton. Kazao je da je sprečansko polje potencijal kada je u pitanju proizvodnja hrane, stočarstvo i poljoprivreda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti