Do građevinske dozvole u Banja Luci za osam dana

23.11.2017. 09:57 / Izvor: Glas Srpske
Do građevinske dozvole u Banja Luci za osam dana

Uvođenjem jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola građani više neće morati da kucaju na brojna vrata.

Uvođenjem jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola Banjalučani više neće morati da kucaju na brojna vrata kako bi dobili neophodne saglasnosti od preduzeća, institucija i odjeljenja u Gradskoj upravi Banja Luke, a put za dobijanje ovih dokumenta biće skraćen sa 60 na osam dana.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je istakao da je riječ o saglasnostima koje predstavljaju preduslov za dobijanje građevinske dozvole i dodao da bi ovaj sistem trebalo da počne da radi 8. januara 2018.

"Stranke sada moraju da idu u kancelariju broj 16 pa u 19, a zatim u Vodovod, m:tel, Toplanu, Elektrokrajinu, MUP, Čistoću i brojna druga preduzeća i ustanove. Kada sve to prikupe ponovo dolaze u Gradsku upravu da predaju zahtjev. Prema procjenama, na ovaj način u prosjeku gube oko 60 dana prije nego što predaju zahtjev gradu", kazao je Stanarević.

Istakao je da uvođenjem jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola to žele da izbjegnu.

"Grad će uskoro sa tim ustanovama i preduzećima potpisati sporazum na osnovu kojeg će biti obavezni da nam dostave saglasnosti osam dana od podnošenja zahtjeva. Ako u nekim slučajevima bude problema oni će nas obavijestiti o tome, a mi ćemo kontaktirati sa strankom i vidjeti na koji način se to može riješiti", kazao je Stanarević.

On je istakao da će građani predavati zahtjeve na jednom mjestu te će u roku od osam dana trebati da plate takse, ali neće morati da šetaju od ustanove do ustanove i gube vrijeme. Objasnio je da će od iduće godine investitor ili fizičko lice u kancelariji 19 predavati zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova, što je prva stepenica do građevinske dozvole.

"Osim ovog zahtjeva, predavaće i urbanističko-tehničke uslove. Nakon toga grad će kontaktirati sa institucijama i preduzećima da nam, u ime stranke, dostave te saglasnosti. Nakon toga referent će izdati lokacijske uslove. Slijedi zahtjev za građevinsku dozvolu za koju je osim lokacijskih uslova, potreban projekat, dokaz o vlasništvu parcele i plaćanje naknada", precizirao je Stanarević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije