Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Do kraja aprila bit će pripremljene izmjene Zakona o javnim nabavkama

26.03.2018. 14:12 / Izvor: Fena

Sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini trebao bi biti unaprijeđen jer se tokom njegove primjene ustanovilo da postoje određene manjkavosti, a do kraja aprila radna grupa sastavljana od 19 članova trebala bi ponuditi izmjene tog zakona.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH trebale bi usvojene ove godine imajući u vidu činjenicu da će biti potrebno vremena za formiranje novog sastava vlade nakon ovogodišnjih općih oktobarskih izbora, a osim toga oblast je to za koju svi tvrde da bi trebala biti uređenija.

Istaknuto je to danas nakon susreta šefa Delegacije Evropske unije u BiH i direktora Agencije za javne nabavke BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i Đenana Salčina koji su na pres-konferenciji naglasili da bi novi zakon trebao, između ostaloga, ponuditi i jednostavnija rješenja tenderske procedure.

Wigemark je posebno istaknuo da je sistem javnih nabavki važan segment kojem je posvećeno gotovo cijelo peto poglavlje Aquia Comunicarea (Pravna stečevina Evropske unije) i taj sistem jedan je od stubova funkcioniranja tržišta EU.

Iz tih razloga o sistemu javnih nabavki govoreno je i u nedavno objavljenoj Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan, a Wigemark je napomenuo i da iako postoji prilično dobar pravni okvir u BiH on treba poboljšanje zbog "rupa" u Zakonu kao i osiguranje provedbe zakonskih okvira.

Podsjetio je da u BiH postoji 2.500 ugovornih organa koji su u sistemu javnih nabavki, a često mnogi od njih nisu dovoljno osposobili odjele koji se bave tim poslom te tenderi često budu poništeni zbog ne tako velikih grešaka nego samo ne budu dobro pripremljeni.

"Osim toga, krajnji cilj je iz sistema javnih nabavki u potpunosti isključiti politički ili bilo kakav drugi uticaj, ali i onemogućiti prostor za korupciju ili prevare", pojasnio je Wigemark i dodao da mali broj osoba i tim organima odlučuju o utrošku stotina miliona KM.

Direktor Agencije Đenan Salčin kazao je da je sadašnji Zakon usvojen 2014. godine usklađen sa evropskim direktivama iz 2004. godine jer je bh. vlastima trebalo dvije godine da ga usvoje iako je on u parlamentarnu proceduru upućen 2012. godine.

U međuvremenu 2014. godine usvojene su nove direktive EU te bi sada i bh. zakon trebalo prilagoditi tim propisima, a kako bi on sada bio i djelotvorniji za sutra je Salčin najavio sastanak s oko 60 sudija i tužilaca iz BiH na kojem će se o tome i razgovarati te će uslijediti sastanci s predstavnicima političkih partija.

Dodao je i to da će Agencija ove godine pokrenuti nekoliko prekršajnih prijava protiv određenih institucija zbog manjkavosti provođenja javnih nabavki i to najviše zbog istih grešaka koje su uočene iako ih je Agencija upozoravala na njih.

Kako je naglašeno probleme u sistemu javnih nabavki imaju sve zemlje i BiH nije izdvojen primjer, a postoje procjene da je između 10 i 15 posto sivog novca u zapadnim zemljama, zbog svega toga potrebna je edukacija, ali i prevencija grešaka u tom sistemu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti