Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Do kraja godine izrada Pravilnika o padobranstvu

26.09.2018. 13:39 / Izvor: Akta.ba

Izrada Pravilnika o padobranstvu je u toku i njegovo objavljivanje bi trebalo biti do kraja godine.

"Ovaj pravilnik treba da reguliše oblast padobranstva uključujući savremene tokove u padobranstvu, a njime bi trebao biti regulisan sistem sertifikacije padobranaca i centara za obuku", kazali su za Akta.ba iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH – BHDCA.

Dodali su da je planom za izradu i donošenje propisa BHDCA predviđeno da Pravilnik o padobranstvu bude izrađen tokom četvrtog kvartala 2018. godine, dakle, do kraja ove godine.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je za izradu ovog Pravilnika raspisala i javni poziv zainteresovanim stranama za učešće u izradi navedenog propisa, a koji je objavljen na web stranici BHDCA.

Ističu da se na poziv prijavio jedan kandidat i isti je izabran.

U BiH padobranstvo samo sport

Poznato je da u BiH ima dosta aero klubova koji nude usluge jedrenja padobranom, odnosno paraglajdinga, koje se intenzivno razvija od 2000. godine.

Zbog svog položaja BiH je idealna za paraglajding i leti se u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Doboju, Zenici, Cazinu, Tuzli, te ima preko 200 pilota koji aktivno lete.

"Padobranstvo u BiH je zastupljeno isključivo u sportskim okvirima", poručili su iz BHDCA.

M.R.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti