Do kraja godine još 10 objekata sa halal certifikatom u BiH

20.06.2013. 10:20 / Izvor: eKapija.ba

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete kažu da su oni za sada fokusirani na hotele visokih kategorija i restorane, a u toku je priprema desetak objekata koji bi do kraja godine mogli okončati sve pripreme i dobiti certifikat.

Halal turizam predstavlja djelatnost pružanja usluga tokom putovanja osobama koje žive u skladu sa halal normama ili halal lifestyle-om, kako se to sve češće imenuje. U BiH postoji veliki broj objekata koji već pružaju halal usluge u određenim oblicima, bilo da se radi o pripremanju i posluživanju hrane koja uključuje organiziranje iftara ili posluživanje hrane u drugim prilikama, kao i adekvatnoj opremljenosti prostora. S druge strane ova ponuda je fragmentirana, nesistematizirana i nije vidljiva ni u lokalnim ni u međunarodnim razmjerama.

“Ako isključimo slučajeve samodeklariranja, gosti i dalje svaki put moraju pitati da li je hrana halal. Ovdje sam obavezan napomenuti da je u skladu sa međunarodnim standardima, a i našim domaćim propisima samodeklariranje halala neprihvatljiva praksa. Uvođenjem sistema certificiranja usluga pripremanja i posluživanja hrane, te rangiranja usluga smještaja i drugih sadržaja, obezbjeđuju se preduvjeti da se ova oblast uredi u skladu sa međunarodnim normativima. Na taj način će naši ugostiteljski objekti steći sve potrebne preduvjete za promociju vlastite halal ponude, a ujedno će biti uvršteni u zvaničnu bosansko-hercegovačku turističko-ugostiteljsku halal ponudu”, kazao je za ekapija.ba Nermin Hadžić iz Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH.

Oblast halal turizma u Bosni i Hercegovini je u svojoj ranoj razvojnoj fazi. Iz Agencije kažu da su oni za sada fokusirani na hotele visokih kategorija i restorane, a u toku je priprema desetak objekata koji bi do kraja godine mogli okončati sve pripreme i dobiti certifikat.

“Usluge u halal turizmu općenito obuhvataju aktivnosti organiziranja i relizacije putovanja, smještaj, uvjete za obavljanje vjerskih obreda, pripremanje i posluživanja hrane, te ostale aktivnosti tokom boravka poput slobodnih aktivnosti, izleta, obilazaka,rekreacije i slično. Što se tiče interesa turista za specifične sadržaje i tipove objekata teško je uspostaviti generalnu podjelu. Međutim, poznato je da imućniji turisti općenito preferiraju vrhunsku i all-in-one uslugu, ali to ne znači da svoje goste neće imati i objekti sa skromnijom ponudom”, priča Hadžić.

Obzirom da nema određene definicije halal turizma, to se uglavnom smatra turističkim proizvodom koji osigurava usluge gostoprimstva koje su u skladu s šerijatskim zakonom. Na međunarodnom nivou umjesto termina halal turizam preporučuje se upotreba odrednice 'Halal Friendly Travel'. Kako u našem jeziku još uvijek nemamo ustaljen prijevod ove odrednice, ova djelatnost imenuje se kao halal turizam.

Ipak, ova usluga nije vezana isključivo za turiste, već za bilo koju osobu kojoj je potrebna halal usluga bez obzira na motiv putovanja i bez posebnog ograničavanja na bilo koju sezonu ili godišnje doba. To mogu biti i poslovni ljudi, sportisti, osobe koje putuju radi liječenja ili bilo kojim drugim povodom. Drugi razlog je što agencije, organizacije ili objekti koji pružaju halal usluge mogu pružati i druge usluge koje nisu halal. I konačno, treći razlog leži u činjenici da sadržaj i kvalitet usluge nikad nisu u potpunosti isti, neko nudi više i bolje od drugih. Stoga se najveća pažnja obraća na to koliko su uvjeti i okruženje u kojima se usluga realizira „prijateljski“ za osobe koji traže halal usluge. Pored navedenih izraza, još se koriste i odrednice Halal Friendly Enviroment i Halal Friendly Hospitality i obuhvataju fizičko okruženje, infrastrukturu, te gostoprimstvo i ljubaznost osoblja koje pruža uslugu.

Proces halal certificiranja usluga i uslužnih djelatnosti vrši se na osnovu procedure Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za halal certificiranje uslužnih djelatnosti. Agencija ua certificiranje halal kvalitete je u 2011. godini postala ovlašteni predstavnik u oblasti rangiranja halal turističkih objekata na području zemalja jugoistočne Europe za organizaciju CrescentRating iz Singapura, koja je vodeća svjetska organizacija za rejting "Halal Friendly Travel" ugostiteljskih objekata u svijetu.

U Bosni i Hercegovini prvi hotel koji je dobio Halal certifikat je Hotel "Pahuljica" na Vlašiću, a od restorana to je objekat Terasa na Ilidži. Restoran "Terasa" Ilidža prvi je halal certificirani restoran u BiH i u regionu koji je implementirao zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za certificiranje uslužnih djelatnosti te svoje usluge pripreme i posluživanja hrane prilagodio potrebama halal potrošača. Restoran je kategoriziran u najvišu kategoriju DIAMOND što podrazumijeva da su sva jela u restoranu halal i da postoji mogućnost obavljanja namaza u mesdžidu koji se nalazi u sklopu restorana.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti