Do kraja godine memorandum o saradnji BiH i Grčke u oblasti turizma

04.06.2021. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Do kraja godine memorandum o saradnji BiH i Grčke u oblasti turizma

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se jučer u Atini sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom, sa kojim je razgovarao o unapređenju i budućim modelima saradnje u oblasti turizma.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se jučer u Atini sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom, sa kojim je razgovarao o unapređenju i budućim modelima saradnje u oblasti turizma.

Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi BiH i Grčke dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za njihovo jačanje na obostranu korist.

Košarac je izrazio zahvalnost vlastima Grčke zbog odluke o otvaranju granica za državljane BiH, koji pri ulasku u ovu zemlju imaju isti tretman kao građani Srbije, što je rezultat dogovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

On je istakao da je Grčka prepoznata u EU kao turistička zemlja, čija se iskustva i znanja mogu primijeniti i značajno doprinijeti razvoju turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac informisao je grčkog kolegu o naporima nadležnih entitetskih organa u saniranju negativnih efekata pandemije koronavirusa na turistički sektor. Naglasio je da je cilj razvijati jasne strategije koje će turizam u Republici Srpskoj i Federaciji BiH učiniti atraktivnom privrednom granom, obezbijediti nova radna mjesta i stvarati nove vrijednosti.  

Ministri Košarac i Teoharis razmotrili su modele buduće saradnje, te usaglasili da će do kraja godine dva ministarstva potpisati memorandum o saradnji u oblasti turizma. Ministar Košarac najavio je da će zajedno sa nadležnim entitetskim ministrima aktivno raditi na pripremi ovog dokumenta, kako bi se jasno definisale sve mogućnosti za saradnju sa grčkom stranom. 

Uzimajuću u obzir da su evropske integracije glavni spoljnopolitički cilj BiH, ministar Teoharis izrazio je spremnost Grčke da ustupi svoja iskustva i znanja, te pomogne BiH prilikom apliciranja za određene fondove EU, što će značiti dodatna sredstva za razvoj turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac ukazao je na potrebu otvaranja avio-linije na relaciji Banjaluka-Atina ili Sarajevo-Atina, cijeneći da bi to takođe bio doprinos boljoj povezanosti i jačanju saradnje BiH i Grčke. U tom kontekstu istaknuto je da će grčka strana razmotriti ovu mogućnost, prvenstveno sa aspekta ekonomske opravdanosti, te drugih analiza.

Na sastanku je takođe razgovarano o razvoju zimskog, vjerskog i banjskog turizma, pri čemu je ministar Košarac posebno ukazao na potencijale Jahorine, kao regionalnog lidera u zimskom turizmu, te Trebinja i hercegovačke regije, Mostara, Međugorja, Banjaluke i Sarajeva, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak ministara Košarca i Teoharisa održan je na marginama 66. sastanka Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO). Ministar Košarac se ranije tokom dana susreo i sa ministrom turizma Saudijske Arabije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti