Vijesti

Do kraja mjeseca četiri bh. firme dobiti će dozvole za izvoz ribe u zemlje Evropske unije

26.11.2008. 11:48 / Izvor: Dnevni Avaz

Poslije dobivanja saglasnosti iz EU i rigorozne kontrole koju je proveo Ured za veterinarstvo, dozvole za izvoz ribe u zemlje Evropske unije do kraja mjeseca trebale bi dobiti četiri bh. firme - Norfish iz Blagaja, Žuvela iz Stoca, Laks iz Mostara i Tropic ribarstvo iz Banje Luke.

Na tu dozvolu Norfish čeka punih osam godina. Sve to vrijeme, kako je izjavioza "Dnevni avaz" direktor firme Sanel Šarić, bili su spremni zaizvoz.

"Naš trenutni kapacitet je uzgoj i prerada do 1.500 tona ribe godišnje. Nažalost, pošto nismo mogli izvoziti, sve te godine smo radili s 30 posto kapaciteta. U početku smo bili ograničeni na područje BiH, a od 2002. godine, zahvaljujući ugovorima o slobodnoj trgovini, krenuli smo s izvozom u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju", kaže Šarić.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da najveće kapacitete za uzgoj pastrmke i sličnih riba ima upravo Hercegovačko-neretvanski kanton, to će za privredu natom području značiti izuzetno veliki pomak.

Šarić računa da će doći i do povećanja infrastrukturnih kapaciteta, a ujedno ido još boljeg planiranja u samoj branši.

Firma Norfish, u kojoj je uposleno 40 radnika, nastala je direktnim ulaganjem norveškog investitora.

Prema Šarićevim riječima, izvjestan problem predstavljaju ograničenja u ugovoruo slobodnoj trgovini sa EU.

Naime, upravo one vrste riba koje će se izvoziti iz BiH nisu oslobođene carina, koje se kreću oko 12 posto, a i izvozna kvota ograničena je na samo 60 tona, dok je potencijal naše zemlje da proizvodi oko 5.000 tona godišnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti