Do sredine septembra planiran završetak sanacije klizišta na Soukbunaru

20.08.2016. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Do sredine septembra planiran završetak sanacije klizišta na Soukbunaru

Za stabilizaciju saobraćajnice također smo postavili betonski gabionski zid u četiri reda, kaže Begić.

Završetak radova na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru u Sarajevu, planiran je do sredine septembra. Od početka izvođenja radova, od maja ove godine, radnici firme "TB Inženjering" iz Breze uspjeli su postaviti novi drenažni sistem, koji je spojen na gradsku odvodnu mrežu.

"Za stabilizaciju saobraćajnice također smo postavili betonski gabionski zid u četiri reda. Ispod stambenog objekta u Ulici Pećina 31 izgradili smo novi armirano-betonski potporni zid dužine 18 m, dok smo iznad ovog objekta postavili drenažni sistem", pojasnio je šef gradilišta "TB Inženjeringa" Ahmed Begić.

Dodao je da su u Urijan Dedinoj ulici izgradili novi armirano-betonski potporni zid dužine 38 m, ispod kojeg su ugradili šipove i sidra koja idu do 12 m dubine, a služe za stabilizaciju tla. Na jednoj kampadi ugradili su kontrafore do 4 m dubine, s ugrađenim cijevima kroz koje planiraju postaviti šipove. 

Uzroci pojave klizišta na ovom području su geološka građa tla s lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena te podzemne vode.

Ukupna investiciona vrijednost projekta je oko 400.000 KM, a investitor je Općina Centar Sarajevo, dok je za nadzor i realizaciju projekta zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Glavni projekt je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Izradu glavnog projekta također je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.850 KM, dok je Institut za geotehniku i geologiju uradio i projekt monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije, kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova, saopćeno je iz Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti