Dobojski Energoinvest srlja u stečaj

31.08.2012. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
Dobojski Energoinvest srlja u stečaj

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je predstečajni postupak u Tvornici niskonaponske opreme (TNNO) "Energoinvest novi" po zahtjevu 28 radnika tog preduzeća koji potražuju novac za zaostale plate.

Kako je navedeno u rješenju Suda, predlagači stečaja su istakli da je preduzeće u gubitku poslovanja, a da radnička potraživanja čine najveći dio ukupnih potraživanja prema preduzeću, i to po osnovu plata od oktobra 2008. godine, iako su sve vrijeme radili.

Imenovani privremeni stečajni upravnik dužan je u roku od mjesec dana ispitati stanje u TNNO i podnijeti Sudu izvještaj, u kome će iznijeti mišljenje o tome da li postoje razlozi za otvaranje stečaja fabrike. Dobojskom "Energoinvestu" je zbog neizmirenih poreskih obaveza blokiran i račun u bankama, pa se treći stečaj u njegovoj istoriji čini sve izvjesniji.

Pero Stojanović, predsjednik Udruženja malih akcionara i član Upravnog odbora TNNO, kazao je da je preduzeće u postojeću situaciju zapalo zbog podjela među radnicima i akcionarima, koje su za posljedicu imale dugotrajno nefunkcionisanje organa upravljanja i prekid proizvodnje.

On kaže da su razmirice pokušali prevazići na zadnjoj sjednici Skupštine akcionara preduzeća, na kojoj su izabrani novi organi i usvojen sanacioni plan, koji je predviđao da potraživanja radnika od oko milion KM budu izmirena prodajom dijela imovine, dok bi se u ostatku pogona nastojala oživjeti proizvodnja.

"Nažalost, dio radnika iz Teslića se nije pridržavao tog plana i odlučili su se za podnošenje zahtjeva za stečaj, čime sijeku granu na kojoj sjede", ističe Stojanović smatrajući da iza svega stoji nečiji interes da se domogne imovine fabrike po niskim likvidacionim cijenama.

Teška situacija u TNNO i drugim metalskih fabrikama u Doboju koje zapošljavaju 600 radnika bili su i tema nedavnog sastanka menadžmenta i sindikata sa čelnicima grada i poslanicima Narodne skupštine RS.

Milan Kovačević, direktor TNNO, rekao je tada da fabrika zapošljava oko 50 radnika, što je, kako je ukazao, previše za proizvodni program. "Pred nama je velika borba na tržištu da očuvamo ono što još imamo i da tražimo strateškog partnera koji će proširiti i obogatiti proizvodni program", kazao je on.

Višak radnika, kašnjenje plata te nedovoljan obim posla samo su neki od problema s kojim se susreću dobojska preduzeća u metalskoj industriji. U Fabrici konstrukcija i stubova "Dalekovod" traže da se u rješavanje ovih problema uključe sve institucije, od lokalnih do republičkih, i da se stvore povoljniji uslovi za privređivanje.

Luka Miloš, direktor "Dalekovoda", rekao je da se nedostatak posla odrazio na likvidnost firme, zbog čega kasne plate.

"Nisu isplaćene tri plate, jedna ide vrlo brzo, ostale do kraja godine, mislim da ćemo stići isplatiti sve plate za ovu godinu. Poslovi su ugovoreni praktično do kraja godine, ugovaramo i dalje, nadamo se da će krenuti i investicije u RS, računajući na TE u Stanarima, autocestu Doboj - Banjaluka, gdje smo prisutni sa svojim programima, i ako ugovorimo, to nam je posao za naredne dvije-tri godine", kazao Miloš.

Grad Doboj izrazio je spremnost da podsticajima pomogne da tri metalska preduzeća zadrže zaposlene. "Ne smijemo dozvoliti da ova preduzeća stanu s radom, ne treba da dođemo u situaciju da odu u stečaj, to ne bi bilo dobro. U "Trudbeniku" ima oko 260 radnika, u Upravi kažu da mogu normalno raditi sa 100 radnika, što znači da je 160 višak. Mi ne možemo to prihvatiti i moramo sve učiniti da "Trudbenik" i ova dva preduzeća nastave s radom", kazao je Obren Petrović, v.d. gradonačelnika Doboja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti