Dobra strana kompenzacija

06.06.2018. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Dobra strana kompenzacija

Kompanije unose sva potraživanja koja su van roka plaćanja, čime povećavaju vjerovatnoću naplativosti istih kao i skraćivanje vremena za naplatu.

Koliko god se privrednicima dizala kosa na glavi kada čuju tu riječ, kompenzacije imaju i svoju dobru stranu, I to u vidu novog SISTEMA MULTILATERALNIH FINANSIJSKIH KOMPENZACIJA koji privrednicima na cijeloj teritorije BiH otvara mogućnost da poboljšaju svoju likvidnost, očiste bilanse, povećaju svoju kreditnu sposobnost i riješe se dospjelih potraživanja i obaveza koja opterećuju njihovo poslovanje.

Slični sistemi postoje u regiji i svijetu već dugi niz godina i rado su prihvaćeni od malih i velikih firmi, koje ga ne koriste samo kao način naplate sumnjivih i  spornih potraživanja već i u tekućem poslovanju kao vid naplate potraživanja kojima je rok plaćanja prošao, ne čekajući da kupci budu u još većoj krizi.

Finansijske Multilateralne Kompenzacije su najrasprostranjeniji oblik obračunskog načina smanjenja obveza i potraživanja do kojeg dolazi kroz međusobno obračunavanje i prebijanje potraživanja preko više pravnih subjekata koji međusobno imaju obaveze.

Novi sistem multilateralnih finansijskih kompenzacija www.KompEX.ba  radi u realnom vremenu 24/7/365 i dostupan online svim privrednim subjektima na cijeloj teritoriji BiH, a omogućuje trenutno ažuriranje podataka.

Kompanije unose sva potraživanja koja su van roka plaćanja, čime povećavaju vjerovatnoću naplativosti istih kao i skraćivanje vremena za naplatu.

Besplatana registracija i jednostavan unos potraživanja čine sistem privlačnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, kao i iznos provizije koja se kreće od 0,65 % do 1 %, zavisno od visine potraživanja, plaćanje se vrši tek kada se kreira multilateralna kompenzacija, a korisnik je gospodar svojih podataka, tako da iste može u svakom momentu izbrisati ili izmjeniti ukoliko je to potrebno.

"Samo u posljednjih mjesec dana sistemu su se priključilo 216 novih korisnika, a u sistemu se nalazi preko 9 miliona KM potraživanja. Bitno je istaći da su neke od najznačajnijih kompanija iz BiH prepoznale koristi sistema i postale aktivni korisnici sistema", kažu iz kompanije i pozivaju sve one koji se do sada nisu uključili da se pesplatno registruju na  www.KompEX.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti