Doček Nove godine u hotelima i kafićima, Čerkez: To nije moja stvar

15.12.2020. 09:12 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Doček Nove godine u hotelima i kafićima, Čerkez: To nije moja stvar

Među hotelima koji su najavili doček Nove godine su i dva poznata sarajevska hotela Holiday i Evropa, koji danas posluju pod istim krovom, kao Grupacija Evropa hotela.

Pomalo nevjerovatno zvuči informacija kako će u jeku pandemije korona virusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), Sarajevu, biti organizovan doček Nove godine u pojedinim ugostiteljskim objektima. Ali je istinita.

Ugostiteljstvo je jedna od najpogođenijih grana privrede pandemijom korona virusa. Hoteli, restorani, klubovi u BiH bilježe milionske gubitke u ovoj godini.

Pandemija korona virusa, zaustavila je novogodišnju euforiju u BiH. Nema praznične atmosfere kao prethodnih godina, no neki hoteli i klubovi odlučili su organizovati svečani doček 2021. godine, uz živu muziku i gala večere, prije svega za goste koji su smješteni u njihovim objektima.

Među hotelima koji su najavili doček Nove godine su i dva poznata sarajevska hotela Holiday i Evropa, koji danas posluju pod istim krovom, kao Grupacija Evropa hotela. Izvršna direktorica ovih hotela Berina Bajrović kaže kako je riječ o gala večeri za goste hotela i kako će se slavlje organizovati uz puno poštovanje epidemioloških mjera.

"Što se tiče mjera, mi smo razgovarali sa zamjenikom ministra Čerkezom, oko svega što nam je rečeno i dozvoljeno. Napravili smo raspored stolova tako da ne prelazi dozvoljen broj. Uglavnom su to gosti koji su kod nas na smještaju u hotelima. Nama je dozvoljeno da organizujemo zabave što se tiče njih“, kaže Bajrović za RSE.

Dodaje kako je pravilo da gosti plešu za svojim stolovima, a da im pomaže, što se tiče postojeće zabrane kretanja nakon 23 sata, to što je većina gostiju smještena u njihovim hotelima.

"Za sada smo napravili nekih 8-10 stolova. Kongresna dvorana je kapaciteta do 600 sjedećih mjesta, mi smo to u potpunosti smanjili. Sa 8-10 stolova, to će biti neke mini zabave“, objašnjava Bajrović.

Na vratima hotela Holiday reklama o predstojećem dočeku Nove Godine. Uz večeru i nastup živog benda doček košta 150 konvertibilnih maraka (oko 75 eura), a mogu rezervisati i oni koji nisu gosti hotela. Cijena, ali i aranžman isti je i u hotelu Evropa.

"U Holidayu je samo u jednoj sali, to je kongresna dvorana, a u Evropi, Atrijum sala ima mogućnost otvaranja", kaže Bajrović.

z Kriznog štaba Federacije BiH navode kako su postojeće mjere još uvijek na snazi. One između ostalog podrazumijevaju da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30 osoba, a policijski sat počinje u 23 sata.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije i član kriznog štaba, na pitanje RSE da li je hotelima dozvoljeno organizovati doček Nove Godine kaže da ne zna ko im je to dozvolio.

"To nije moja stvar, ko je njima dozvolio i ostale stvari. Vi znate da su mjere još uvijek na snazi. Da li će se mijenjati ili ne, još uvijek ne znam, ali najvjerojatnije nećeImaju ministarstva unutrašnjih poslova, imaju inspekcije. Na pogrešnoj ste adresi. Mi donosimo mjere, mjere imamo na snazi, nismo nove donijeli. To je to. Za Novu Godinu još ništa nismo raspravljali. Javno smo rekli da je velika vjerovatnoća da će iste mjere biti produžene. I tu smo sve završili. Nikome saglasnost nismo davali. Ko radi, radi, to je njihov problem.", rekao je Čerkez za RSE.

Za novogodišnju noć pripremaju se i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzima planske aktivnosti na području Kantona Sarajevo koje se, između ostalog, odnose i na predstojeće novogodišnje praznike, te će postupati u skladu sa svojom nadležnošću vezano za aktuelne naredbe Kriznih štabova koje su donesene povodom postojeće epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa", naveli su u saopštenju.

Ni Krizni štab KS nije razmatrao mogućnost organizovanih proslava Nove Godine. Adem Zalihić član kantonalnog Kriznog štaba i direktor Hitne pomoći Sarajevo smatra da je organiziranje novogodišnjih dočeka sa većim brojem građana potpuno neodgovorno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti