Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dodatni udar: Cijene goriva u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu

14.03.2021. 07:33 / Izvor: Akta.ba

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su u stalnom porastu posljednjih dana, što predstavlja dodatni udar na budžet građana u ovim teškim vremenima, ističe ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić

"I prije sam dosta pisao na ovu temu, gdje sam ukazivao koliko država uzima sebi na svakoj litri goriva. Pri sadašnjoj cijeni litre dizela, država uzima sebi čak 1.01 KM kroz četiri različita nameta", navodi on.

Kako kaže, od ovog iznosa, 0.76 KM ide u budžet, dok namjenski za autoceste i ceste ide 0.25 KM.

Smatra da država može intervenisati tako što će smanjiti akcizu na gorivo, koja svakako ide nenamjenski u tekuću budžetsku potrošnju (iako akcize trebaju imati namjenu utroška).

"Smanjivanjem akcize na gorivo, direktno bi se pomoglo građanima jer bi plaćali jeftinije gorivo i imali više novca da troše na druge životne namirnice. Nadležnost za izmjene propisa je na državnom nivou, tako da se iskreno nadam da će važnost ovog pitanja prepoznati i Parlament BiH i pokrenuti proceduru izmjena propisa, kako bi se akciza na gorivo smanjila", poručio je on.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti