Dodatnih 2,2 miliona eura iz EU za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH

17.05.2019. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Dodatnih 2,2 miliona eura iz EU za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH

U Sarajevu zvanično predstavljen novi projekat pod nazivom "EU4Justice".

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini (BiH), jučer je u Sarajevu zvanično predstavljen novi projekat pod nazivom "EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini", koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona eura. Projekat će raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.

"Korupcija i organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Evropska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Evropsku uniju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijeli region", naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, dodavši "Bitno je naglasiti da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica Evropske unije koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, što je suština ovog projekta. Projekat nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli kredibilni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te poboljšala saradnja cjelokupnog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini."

U provedbu projekta će se uključiti pravosudne institucije iz cijele BiH: Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudovi, Ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekat će između ostalog, pomoći da se poboljša saradnja između tužilaštava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala efikasnost istraga djela organizovanog kriminala i korupcije.

Ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume, istakao je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta EU4Justice stoga pravovremena u tom pogledu. "To nije samo jedan od projekata, on je specijalizovan u smislu modaliteta implementacije i angažovanja stručnjaka", naglasio je ambasador Rousson.

Tokom naredne dvije godine, projekat EU4Justice će raditi na jačanju nadzora i kontrole u tužilaštvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i nezavisnosti Ureda disciplinskog tužioca, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizovani kriminal, korupcija i različiti oblici privrednog kriminala (kao što je privatizacija kompanija, utaja poreza, porezne prevare). Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine. 

"Ključni  cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i finansijskog kriminala  u okviru cijelog  pravosudnog sistema, i projekat će  sarađivati sa svim  institucijama u BiH, uključujući sva tužilaštva, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK, i agencije za provedbu zakona", rekla je Isabelle Arnal, voditeljica projekta EU4Justice.

GIP Justice Coopération Internationale (Grupa od javnog interesa "Međunarodna pravna saradnja") koja će provoditi projekat je provedbeno tijelo Ministarstva pravde Republike Francuske. Ovo tijelo uključuje stručnost francuske pravne zajednice: sudije, tužioce, agencije za provedbu zakona, te Državnu školu za obučavanje sudija i tužilaca (ENM). Ono također sarađuje sa francuskom finansijskom obavještajnom jedinicom (TRACFIN), Agencijom za oduzimanje imovine (AGRASC) i Državnim finansijskim tužilaštvom koje se bavi istragama najtežih finansijskih i privrednih krivičnih djela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti