Dodatno uskladiti bh. antikorupcijske zakone s međunarodnim standardima

14.11.2020. 08:34 / Izvor: Fena
Dodatno uskladiti bh. antikorupcijske zakone s međunarodnim standardima

Projekt IPAK već dvije godine pruža podršku institucijama za spriječavanje korupcije u BiH kako bi vodile borbu protiv te pojave na većem nivou.

Na jučerašnjoj online Konferenciji o unaprijeđenju, konsolidaciji i usklađivanju antikorupcijskog pravnog okvira u BiH predstavljena je Analiza stanja i potreba za poboljšanje antikorupcijskog zakonodavstava na svim nivoima bh. vlasti u kojoj je navedeno da su međunarodni standardi u toj oblasti u velikoj mjeri uneseni u zakonodavstvo na svim upravnim nivoima u BiH.

Predstavljajući analizu, stručnjak angažiran na Projektu "Institucionalna podrška antikorupciji u BiH - IPAK" koji finansira Evropska unija Srđan Blagovčanin rekao je da je potreba daljnjeg usklađivanje i dalje izražena, ne samo kroz usvajanje tih standarda nego i njihovo prilagođavanje domaćem, složenom kontekstu.

Dodao je da je potrebno pristupiti poboljšanju zakonodavstva prema detaljno razrađenim preporukama.

"U određenim slučajevima to podrazumijeva usvajanje novih zakona, u drugim amandmansko djelovanje na postojeće, kao i usvajanje ili poboljšanje podzakonskih akata", pojasnio je Blagovčanin.

Rukovodilac operativnog odjela Delegacije Evropske unije u BiH za pravosuđe i unutrašnje poslove, te reformu javne uprave Nicolas Bizel podsjetio je da je posljednji izvještaj Evropske komisije za BiH potcrtao da nova antikorupcijska strategija na državnom nivou mora biti usvojena i da vlasti moraju osigurati efikasno djelovanje institucija za sprječavanje korupcije na svim nivoima.

"Borba protiv korupcije mora biti proaktivnija, više vidljiva, bolje koordinirana i profesionalnija", naglasio je Bizel.

Dodao je da Projekt IPAK već dvije godine pruža podršku institucijama za spriječavanje korupcije u BiH kako bi vodile borbu protiv te pojave na većem nivou.

Vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev istakao je da je u sklopu aktivnosti tog projekta sačinjena pomenuta analiza koju su radili vrsni domaći stručnjaci i smatra se najsveobuhvatnijim dokumentom te vrste koji je dosad urađen u BiH.

"Nadamo se da će ta analiza doprinjeti da dođu "crni dani" za korupciju u BiH i poslužiti za pokretanje važnog procesa poboljšanja antikorupcijskog zakonodavstva", rekao je Jačev.

Konferencija je okupila predstavnike parlamenata i ministarstava pravde na svim nivoima u BiH, antikorupcijskih tijela, kao i nevladine organizacije aktivne u borbi protiv korupcije i medije koji prate tu oblast.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti