Dodijeljena "Kristalna prizma" za najuspješniju banku, osiguravajuće društvo i mikrokreditiranje

05.07.2012. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljena 'Kristalna prizma' za najuspješniju banku, osiguravajuće društvo i mikrokreditiranje

Konsultantska kuća za istraživačko-razvojne usluge Revicon d.o.o. Sarajevo posredstvom svog regionalnog poslovnog magazina "Prizma" već tradicionalno, jedanaest godina unazad, rangira najuspješnije subjekte iz finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Reviconov konsultantski tim uz predstavnike akademske zajednice uspješno realizira ovaj projekat koji je postao prepoznatljiv u finansijskim krugovima kako naše zemlje, tako i regiona.

Na početku ceremonije dodjele "Kristalna prizma", Jelena Misita, menadžerica projekta "Rangiranje banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija" izjavila je: "Ovim projektom dajemo svoj doprinos u jačanju poslovnih aktivnosti finansijskog sektora, ali i u stvaranju pretpostavki za daljnji napredak u BiH. Osnovni cilj je pružiti pouzdane, stručne i korisne informacije svim učesnicima na finansijskom tržištu, korisnicima njihovih usluga, privrednim i vanprivrednim subjektima, vladinim institucijama, investitorima, te potencijalnim i postojećim partnerima."

Nagrade prema izboru poslovnog magazina "Prizma" su dodijeljene u šest kategorija.

Na osnovu rezultata poslovanja u 2011. godini, Kristalna prizma za najbolju banku u BiH dodijeljena je Raiffeisen bank d.d. BiH., za najbolje društvo za osiguranje u BiH proglašeno je Sarajevo osiguranje d. d. Sarajevo a najbolja mikrokreditna organizacija u BiH je MKD Mikrofin d. o. o. Banja Luka.

Nagrade najboljim su uručili: Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, Nermin Nikšić, premijer Vlade F BiH i Alija Behmen, gradonačelnik grada Sarajeva.

U konkurenciji najuspješniji menadžer banke u BiH, izabran je Berislav Kutle, direktor UniCredit Bank d.d. Mostar, najuspješniji menadžer društva za osiguranje u BiH je Dinko Musulin, direktor Euroherc osiguranja, dok je za najuspješnijeg menadžera u mikrokrednitnom sektoru u BiH proglašen Braco Erceg, rukovodilac Službe za odnose sa investitorima MKD Mikrofin d.o.o. Banja Luka.

Nagrade najuspješnijim menadžerima uručili su: Lazar Prkačin, savjetnik za financije Predsjedatelja Vijeća ministara, Božana Šljivar, direktorica Agencije za osiguranje Republike Srpske i Marin Ivanišević, direktor Revicona d.o.o.

U ovogodišnjem rangiranju u konkurenciji banaka učestvovalo je 28 subjekata koji su poslovali u 2011. godini od kojih osamnaest sa sjedištem u Federaciji BiH, a deset u Republici Srpskoj. Prilikom rangiranja banaka korišteni su podaci nadležnih agencija – Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS. Kada su u pitanju osiguravajuće kuće rangiranje je obuhvatilo 25 društava. Od toga, petnaest društava ima sjedište u FBiH, a preostalih deset u RS. I ovdje su za potrebe formiranja rang-listi i utvrđivanja najuspješnijih na finansijskom tržištu korišteni podaci nadležnih agencija. U mikrokreditnom sektoru rangirane su 23 organizacije, šesnaest iz FBiH i sedam iz RS, također na osnovu podataka dostavljenih od strane nadležnih entitetskih Agencija za bankarstvo.

Ceremoniji dodjele nagrada prethodio je okrugli sto na temu "FINANSIJSKI SEKTOR U FUNKCIJI RAZVOJA“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti