Dodijeljena priznanja najmenadžerima jugoistočne i srednje Evrope

06.07.2012. 09:35 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljena priznanja najmenadžerima jugoistočne i srednje Evrope

Tradicionalni, 26. po redu izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope u 2012. godini održan je 5.7. u Sarajevu.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljene su ukupno 24 menadžerske nagrade najuspješnim menadžerima, te 16 nagrada najuspješnjim pojedincima, koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju.

"Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju", kazao je ovom prilikom, između ostalog, predsjednik Organizacionog odbora izbora najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope Pane Škrbić.

Prema njegovim riječima, ova tradicionalna dodjela priznanja postala je mjerilo uspjeha.

Super šampioni biznisa, odnosno "Najmenadžeri i najkompanije za 2012. godinu", po izboru Žirija Nezavisne agencije, na čelu sa Tomislavom Antunovićem, predsjedavajućim žirija su: predsjednik ATLAS Grupe Duško Knežević, predsjednik Poslovodnog odbora kompanije HIDRIA dd Iztok Seljak i generalni direktor BH Telecoma d.d. Nedžad Rešidbegović.

Kako je rečeno ovom prilikom, Duško Knežević, predsjednik ATLAS Grupe (Crna Gora i Srbija) dobitnik je ovog priznanja "za izuzetno uspješno vođenje i razvoj biznisa bez granica, posebno u zemljama regiona, te za osnivanje prvog privatnog univerziteta i društva za upravljanje investicionim fondovima."

Istovremeno, Iztok Seljak, predsjednik Poslovodnog odbora kompanije HIDRIA dd (Slovenija), dobitnik je priznanja za HIDRIA-u "koja je vodeći sručnjak na polju sistemskih klimatskih postrojenja".

Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma (Bosna i Hercegovina) dobitnik je priznanja jer je kako je istaknut,o zahvaljući odličnom radu i organizaciji kompanije, ona na vodećoj poziciji najprofitabilnije kompanija u BiH.

"Značajno povećanje prihoda, dobiti i investicija, raznovrsni i kvalitetni paketi usluga, povećanje i modernizacija telekomunikacijskih kapaciteta, samo su neki od razloga zbog čega su Nedžad Rešidbegović i BH Telecom laureati priznanja `Najmenadžer` i `Najkompanija` već nekoliko puta na nivou BiH, kao i jugoistočne i srednje Evrope", obrazloženo je.

Priznanje "Najmenadžeri regiona" dobili su predsjednik Odbora direktora kompanije Zetagradnja iz Podgorice (Crna Gora) Blagota Radović, zatim generalni direktor kompanije Omco Croatia d.o.o. (Hrvatska) Darko Ranogajec, zatim generalni direktor kompanije Elektrovojvodina (Srbija) Tihomir Simić, te generalni direktor kompanije Putevi a.d. (Srbija) Milan Bojović.

Stručni žiri Direkcije za izbor i promociju menadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope ove godine je donio odluku da se dodijele dvije specijalne "Nagrade za životno djelo".

Dobitnici ove nagrade su Šarik Tara, vlasnik i generalni direktor kompanije ENKA (Turska) i Toni Meggle, vlasnik i predsjednik kompanije Meggle AG (Njemačka).

Kako je pojašnjeno, kompanije ENKA u oblasti građevinarstva više godina uspješno radi u Turskoj, Libiji, Kuvajtu, Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu, Rusiji, Iraku, Grčkoj, Rumuniji...

Toni Meggle je dobio "Nagradu za životno djelo" "za stvaranje vrhunskog brenda `Meggle` koji je zastupljen svuda u svijetu, a godišnje ostvaruje promet od oko 600 miliona eura".

Priznanje "Ličnost godine regiona" dobio je predsjednik Republike Crne Gore Filip Vujanović. Naime, Vujanović je "zajedno sa svojim kolegama iz susjednih država, mnogo uradio i radi na stvaranju boljih odnosa između država, a samim tim i boljih uslova za biznis i ekonomiju".

"Ova nagrada znači dobru politiku Crne Gore, koja je afirmisala regionalnu saradnju, posebno u sferi ekonomije. Nagrada, takođe predstavlja i podstrek za dalju saradnju naše dvije zemlje", rekao je Vujanović.

Ocijenio je da je ekonomska saradnja između BiH i Crne Gore kvalitetna.

"Postoje velike šanse da se ta saradnja proširi, sa brojnim međudržavnim ugovorima. Odnos naše dvije zemlje je primjer dobrog odnosa zemalja u regionu", dodao je Vujanović

Nagrada "Najmenadžer decenije" pripala je "ljudima koji su više godina zaredom osvajali prestižna priznanja `Najmenadžer godine` i tako dokazali da su, istinski, zaslužili priznanje."

Laureati ovih specijalnih nagrada su Miroslav Bogićević, vlasnik i direktor koncerna FARMAKOM MB (Srbija) i Branimir Muidža, generalni direktor Heidelbergcement Group za BiH i Hrvatsku.

Specijalnu nagradu "Privredna ličnost - žena godine regiona" dobila je izvršna direktorica kompanije 13. JUL - Plantaže a.d. Podgorica Verica Maraš.

Grupa najuspješnijih menadžera i kompanija, kojima su uručena priznanja za evropski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate grupa koju predvode su: Đevad Muslimović, predsjednik Uprave kompanije ŠPD Unsko- Sanske Šume Bosanska Krupa, te Valentin Ilievski, generalni direktor kompanija Messer BH GAS i Messer Tehnoplin.

U ovoj grupi dobitnika priznanja "Najmenadžer i najkompanija" po oblastima i granama privrede su: Rusmir Akšamija, direktor kompanije OHL ŽS (Hrvatska), zatim Slavko Vujisić, izvršni direktor i suvlasnik firme Hl Poliex AD (Crna Gora), Salko Hasanefendić, generalni direktor KJP ZOI` 84 OCS d.o.o. Sarajevo, Branko Pejović, direktor i vlasnik kompanije Doding- Sogal d.o.o. (Crna Gora).

Drugu grupu dobitnika priznanja "Najmenadžer i Najkompanija" sačinjavaju male, srednje i obrtničke kompanije iz BiH, "koje se svojim radom, ponašanjem i uspješnim i kvalitetnim biznisom već nalaze u Evropi.

Dobitnici su: generalni direktor fabrike obuće Sanino Derventa Radovan Pazurević, "koja je dobitnik i najveće nagrade svjetskog proizvođača sportske obuće Adidas, tzv. nagrade Zlatna kopačka, a nakon proizvedenih milion pari gornjih dijelova kopačke istoimenog brenda."

Istovremeno, priznanje su u ovoj kategoriji dobili: direktor i suvlasnik kompanije Bijel jina Put a.d. Bijeljina Bojan Ćorić, stručnjak za finansije i konsalting u kompaniji HERMES d.o.o. Ljubuški Lucija Ostojić, vlasnik i generalni direktor kompanije Fantasy d.o.o. Zenica Fikret Avdić, direktor firme Bes Company Sarajevo Bego Hasanović, vlasnik i glavni menadžer kompanije AM Međugorje Banja Luka Mile Atlagić, direktor firme Bosancar iz Bosanske Krupe Šehad Ćehajić, te vlasnik i direktor kompanije Termoklima Laktaši Boro Kukić.

Priznanje "Najmenadžer" za oblast bankarstva - "Najbanka i najmenad žer u bankarstvu" dobio je generalni direktor UniCredit Bank d.d. Mostar Berislav Kutle.

Dobitnik priznanja za "Privredni podvig godine" je međunarodni građevinski konzorcij FENIKS, koji je kako je naglašeno, "uspješno povezao tri grada i tri države (Beograd, Republika Srbija, Sarajevo, BiH i Ljubljana, Republika Slovenija)."

"Idejni osnivač konzorcija Feniks je Branislav Grujić, vlasnik i predsjednik PSP- Farman iz Beograda, a ideju su podržali i Iztok Seljak, predsjednik odbora direktora kompanije HIDRIA, Slovenija i Hamed Ramić, vlasnik i generalni direktor firme Euroasfalt iz Sarajeva. Konzorcij Feniks udružuje 45 firmi građevinskog sektora iz BiH, Srbije i Slovenije, sa preko 35.000 radnika i godišnjim prihodom od 4,5 milijardi eura", istaknuto je.

Tradicionalnu nagradu "Najgradonačelnik" ove godine je dobio načelnik Opštine Karpoš, Skoplje (Makedonija) Stevče Jakimovski, a "Najnačelnici regiona za 2012. godinu" su: načelnik Opštine Bijeljina Mićo Mićić, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević, načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić, te načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević.

Priznanje u oblasti zdravstva i naučnih dostignuća dodijeljeno je prof. dr Milomiru Ninkoviću.

Specijalne nagrade za dostignuća u diplomatiji dobili su: Jelko Kacin, poslanik u Evropskom parlamentu, a "Najambasadori regiona" su ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz, te ambasador Republike Slovenije u BiH Andrej Graselli.

Iz oblasti novinarstva i medija nagrada je pripala Draganu Ćući, direktoru prve poslovne televizije u regiji - Kapital Network iz Zagreba.

U kategoriji "Specijalna priznanja" za vrhunske rezultate u svojoj branši priznanje je dobio izvršni direktor Balkanskog ureda za mali biznis, Sofija (Bugarska) Emil Vasilev, zatim predsjednik Unije samostalnih zanatlija i preduzetnika regiona južna Srbija, Niš (Srbija) Sreten Dokić i direktor predstavništva Messe Frankfurt Exhibition GmbH za Tursku Aleksandar Međedović.

Svečana ceremonija izbora "Najmenadžera" i "Najkompanija" regiona jugoistočna i srednja Evropa održana je večeras u sarajevskom Hotelu "Holiday Inn", uz prisustvo brojnih menadžera iz zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz BiH i regiona.

TAGOVI:

najuspješniji menadžer

kompanija jugoistočne i srednje

biznis

ekonomija

ekonomski razvoj

investicije

kvalitet u rada

zapošljavane

Pane Škrbić

Tomislav Antunović

ATLAS Grupa

Duško Knežević

HIDRIA dd

Iztok Seljak

BH Telecoma dd

Nedžad Rešidbegović

Duško Knežević

privatni univerzitet

društvo za upravljanje investicionim fondovima

HIDRIA dd Slovenija

Nedžad Rešidbegović

BH Telecom

modernizacija telekomunikacijskih kapaciteta

Zetagradnja Podgorica

Blagota Radović

Omco Croatia Hrvatska

Darko Ranogajec

Elektrovojvodina Srbija

Tihomir Simić

Putevi ad Srbija

Milan Bojović

Nagrada za životno djelo

Šarik Tara

ENKA Turska

Toni Meggle

Meggle AG Njemačka

predsjednik Republike Crne Gore

Filip Vujanović

biznis

ekonomija

Miroslav Bogićević

FARMAKOM MB Srbija

Branimir Muidža

Heidelbergcement Group za BiH

Privredna ličnost žena godine regiona

13 JUL Plantaže ad Podgorica

Verica Maraš

Đevad Muslimović

ŠPD Unsko Sanske Šume Bosanska Krupa

Valentin Ilievski

Messer BH GAS

Messer Tehnoplin

Rusmir Akšamija

OHL ŽS Hrvatska

Slavko Vujisić

Hl Poliex AD Crna Gora

Salko Hasanefendić

KJP ZOI` 84 OCS Sarajevo

Branko Pejović

Doding Sogal Crna Gora

Sanino Derventa

Radovan Pazurević

sportska obuća

Adidas

Bijel jina Put ad Bijeljina

Bojan Ćorić

HERMES Ljubuški Lucija Ostojić

Fantasy Zenica

Fikret Avdić

Bes Company Sarajevo

Bego Hasanović

AM Međugorje Banja Luka

Mile Atlagić

Bosancar Bosanska Krupa

Šehad Ćehajić

Termoklima Laktaši

Boro Kukić

bankarstvo

UniCredit Bank dd Mostar

Berislav Kutle

FENIKS

Branislav Grujić

HIDRIA

Euroasfalt

Opština Karpoš Skoplje

Stevče Jakimovski

Opština Bijeljina

Mićo Mićić

Općina Bosanska Krupa

Armin Halitović

Općina Cazin

Nermin Ogrešević

Općina Čapljina

Smiljan Vidić

Općina Centar Sarajevo

Dževad Bećirević

Milomir Ninković

Jelko Kacin

Evropski parlament

Savezna Republika Njemačka

Ulrike Maria Knotz

Andrej Graselli

Dragan Ćući

Kapital Network Zagreb

Emil Vasilev

Unija samostalnih zanatlija i preduzetnika regiona južna Srbija

Sreten Dokić

Messe Frankfurt Exhibition GmbH za Tursku

Aleksandar Međedović

Holiday Inn

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti