Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dodijeljene diplome polaznicima prvog ciklusa programa Moja praksa

19.03.2014. 15:54 / Izvor: eKapija.ba

Danas je u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru, održana svečana dodjela diploma polaznicima prvog ciklusa programa "Moja Praksa", u sklopu pojekta Partnership for Innovation, financiranog od strane USAID-a.

Program je namijenjen mladima informatičarima koji imaju priliku raditi na stvarnim projektima mentoriranim od strane lokalnih IT poduzeća.

U prvom ciklusu, od planiranih šest, sudjelovalo je 50 mladih/studenata koji su imali tromjesečnu praksu u INTERA Tehnološkom Parku te 9 lokalnih IT poduzeća koja su mentorirala polaznike na dodijeljenim projektima. Za gotovo 30% polaznika ova praksa je rezultirala mogućim zaposlenjem što je i cilj ovog programa.

INTERA Tehnološki Park s ostvarenim rezultatima prepoznat je kao partner na projektu kojemu je za cilj poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih te poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, na način da im se omogući da odgovore na zahtjeve tržišta, očuvaju i stvaraju nova radna mjesta, te pruže nove prilike za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih.

"Ponosni smo na rezultate ovog prvog ciklusa prakse koji govore sami za sebe - postoje pozitivne naznake da će veliki broj praktikanata iz ovog prvog okončanog ciklusa naći zaposlenje u lokalnim poduzećima, ali su zasigurno stekli i temeljna praktična znanja da krenu i u samostalni rad, bilo kao freelanceri ili kao poduzetnici. Iskrena zahvala na potpori USAID-u i programu 'Partnership for Innovation', a moja posebna zahvala i čestitka ide mladima koji su sudjelovali u prvom ciklusu i uspješno ga završili", izjavio je Mladen Kostić, izvršni direktor INTERA Tehnološkog Parka.

Pored same dodjele diploma polaznici prvog ciklusa su prezentirali svoje uspješno završene projekte, a dodijeljene su i zahvalnice za poduzeća koja su sudjelovala u ovom ciklusu. To je bila i prilika za druženje s poduzećima i mentorima, odnosno budućim mogućim poslodavcima.

"Mi smo svjesni visoke stope nezaposlenosti mladih u BiH koja prema relevantnim podacima iznosi preko 63%. Prioritet misije USAID-a u BiH je potaknuti potencijale ekonomskog razvoja, povećati produktivnost privatnog sektora i značajno poboljšati poslovno okruženje da bi se privukle investicije. To je i razlog što smo podržali program "Moja praksa" u Mostaru kako bi mladim ljudima omogućili daunapeđenje svojih znanja i stjecanje praktičnog iskustva što će u konačnici pomoći njihovim poslodavcima da budu konkurentni u brzorastućem IT sektoru. Zahvaljujem se poduzećima i fakultetima što su prepoznali vrijednost ovog programa uz nadu da će njegova uspješna implementacija pomoći otvorenju novih radnih mjesta u regiji Hercegovine te pripremi mladih za izazove globalne konkurencije u informacijsko komunikacijskim tehnologijama", izjavio je Alexander Bond, visoki dužnosnik USAID-a u BiH.

Akademski partneri uključeni u ovaj program su Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru te Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

"Stručnu praksu u sklopu programa Moja Praksa opisao bi kao jedno korisno iskustvo u kojem sam kao pojedinac stekao, prije svega, radnu naviku,  priliku za suočavanje sa obavezama i timski rad na stvarnom projektu koji će biti plasiran na tržište", izjavio je Marko Miličević, polaznik programa Moja Praksa.

INTERA Tehnološki Park je uz podršku projakta "Partnership for Innovation", financiranog od strane USAID-a, implementator programa praktične obuke iz oblasti IT tehnologija za mlade "Moja Praksa" i u narednih pet semestara.

Ohrabrujemo sve mlade da se prijave za drugi ciklus te da ne propuste priliku za praksu na realnim projektima i tako steknu priliku za zapošljavanje uz druženje i pozitivnu radnu atmosferu.

Prijave za drugi ciklus obuke počinju 24.3.2014. i trajat će do 4.4.2014.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti