Fondacija Mozaik je objavila ko su dobitnice i dobitnici ovogodišnje nagrade DOBRO za filantropiju

21.12.2020. 16:16 / Izvor: Akta.ba
dobro za filantropiju

Fondacija Mozaik je objavila ko su dobitnice i dobitnici ovogodišnje nagrade DOBRO za filantropiju prema odluci nezavisne komisije.

Fondacija Mozaik je objavila ko su dobitnice i dobitnici ovogodišnje nagrade DOBRO za filantropiju prema odluci nezavisne komisije. Proglašenje je održano virtuelno u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro, a imena osoba i kompanija otkrile su članice i članovi nezavisne komisije u sastavu: Eddie Čustović, Emir Kurtić, Erol Mujanović, Jasna Jašarević, Kemo Sarač i Naida Krupalija. 

"Mi u Mozaiku vjerujemo da je filantropija okosnica lokalnog razvoja. Dobri ljudi koji rade dobre stvari za svoje zajednice su najmanje iskorišten resurs. Svaki put kad se desi dobročinstvo, kada neka kompanija ili osoba da nešto za razvoj ili za pomoć u svojoj zajednici sklope se posebni mozaici solidarnosti, ali i odgovornosti na kojima počiva razvoj zajednice", rekla je na virtuelnom proglašenju Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik.

Na ovogodišnji poziv za nominacije za nagradu pristiglo je ukupno 196 prijava, od kojih je 169 bilo u skladu sa tehničkim kriterijima nagrade, a nakon procesa prihvatanja nominacija u izbor komisije ušle su ukupno 63 nominacije u tri osnovne kategorije i tri potkategorije nagrade. 

U kategoriji individualna filantropija, filantropkinja ili filantrop od 17 do 35 godina, komisija je bodovala 20 aplikacija, a nagradu je dobio mladi aktivista, Nihad Suljić, iz Tuzle za njegovo volontersko zalaganje i podršku koju nesebično pruža izbjeglicama i migrantima u svom gradu.  

U kategoriji individualna filantropija, filantropkinja ili filantrop preko 35 godina, komisija je bodovala 15 aplikacija. Nagradu je dodijelila posthumno Goranu Bubalu za dugogodišnji doprinos i razvoj filantropije u Bosni i Hercegovini. 

U kategoriji korporativna filantropija, male kompanije za najbolju je proglašena kompanija INT BH d.o.o. za osnivanje Fondacije Muharem Berbić koja dodjeljuje finansijsku podršku udruženjima u zajednici, stipendira učenike i studente, pruža direktnu pomoć djeci i mladima bez roditeljskog staranja, djeci i mladima s invaliditetom te socijalno ugroženim porodicama. 

U kategoriji korporativna filantropija, srednje kompanije, nagradu je dobila kompanija R&S d.o.o. koja je u 2019. i 2020. godini podržala 29 udruženja i sportskih klubova te dodijelila 13 stipendija u okviru programa „Stipendije za sretno djetinjstvo“. 

Među velikim kompanijama nagradu za korporativnu filantropiju dobila je kompanija BH Telecom d.d. za kontinuirano pružanje podrške brojnim projektima u zajednici. U 2020. godini, za filantropske aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, BH Telecom je donirao 2 000 000 KM. 

Ove godine, prvi put je dodijeljena nagrada DOBRO za filantropiju pripadnicama i pripadnicima iseljeništva (dijaspore) iz Bosne i Hercegovine. Komisija je nagradu dodijelila Mahiri i Semiru Tanoviću, bračnom paru porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugi niz godina podržava brojne filantropske aktivnosti u našoj zemlji iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Pored navedenih, komisija je odlučila dodijeliti i dvije specijalne nagrade. Specijalnu nagradu za životno djelo komisija je dodijelila Magdaleni Schildknecht za dugogodišnji filantropski doprinos djeci i mladima u našoj zemlji kroz Udruženje za prevenciju NARKO-NE, program „Stariji brat, starija sestra“, Fond za stipendiranje studenata HKO Kruh sv. Ante „Kap dobrote“ i druge filantropske inicijative u zajednici. Specijalnu nagradu za inovativan pristup filantropiji komisija je dodijelila kompaniji dm drogerie markt d.o.o. za pokretanje inovativnih filantropskih inicijativa u našoj zemlji kao što su: "ZAJEDNO za bolje sutra", projekat #poduzetneZAJEDNO, „Ekološka inicijativa {ZAJEDNO} za bolje sutra“, doprinos prevenciji malignih oboljenja na koži, te brojne druge inicijative koje afirmiraju i potiču razvoj filantropije u Bosni i Hercegovini. 

Ovogodišnja dodjela nagrada DOBRO za filantropiju je organizirana  u okviru projekta  Sign up for impact u partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Virtuelno proglašenje pobjednica i pobjednika u cjelosti je moguće pogledati u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti