Dodijeljene nagrade Superbrands BiH 2010: Proslava brandinga okupila najuspješnije

10.12.2010. 14:54 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljene nagrade Superbrands BiH 2010: Proslava brandinga okupila najuspješnije

Svečana dodjela priznanja Superbrands u Bosni i Hercegovini održana je u četvrtak, 9. decembra 2010. u sarajevskom Coloseum Clubu. Više od 120 zvanica, osoba iz svijeta biznisa, marketinga i medijskog života kao i predstavnici organizacije Superbrands iz drugih zemalja prisustvovali su ovoj proslavi brandinga.

Tržišne marke koje su dobile prestižnu međunarodnu titulu Superbrands Bosna i Hercegovina 2010 primile su priznanja za izvanredan uspjeh ostvaren i u ovoj veoma teškoj poslovnoj godini.

Svečana dodjela priznanja zaokružila je treći izbor Superbrandova u Bosni i Hercegovini , koji je započeo okupljanjem ekspertnog vijeća u januaru 2010. godine.

Više od 1200 domaćih i stranih brandova, raspoređenih u 27 kategorija, nalazilo se na listi finalista koja je pripremljena u saradnji sa vodećim agencijama za istraživanje tržišta (GfK, Puls, Valicon, MEMRB).

Za najbolje se glasalo na osnovu kvalitete, pouzdanosti, prepoznatljivosti i emotivnog naboja. U procesu odabira sudjelovalo je ekspertno vijeće , kojeg čine 47 uglednih i priznatih predstavnika bosanskohercegovačke poslovne javnosti, stručnjaka i autoriteta iz područja poslovanja, marketinga te predstavnika medija i akademske zajednice.

Nagradu Superbrands 2010. godine dobili su: Alarm West Group, Alma Ras, Aura. BH Telecom, Bosna Bank International, Coloseum Club, DHL Express, Economic, Floriol, Gracija, Granoff, Halid Bešlić, Jana, Juicy, Konzum, Ledo, Ljepota i zdravlje, Meggle, Poli, Prizma mikrokreditna fondacija, Radio Stari Grad, Sarajevo Film Festival, Sarajevski kiseljak, Stock, Tuzlanska so, Uniqa, Vranac i Vranac pro corde.

Direktor regije Adriatic Superbrands Borut Zemljič istakao je da priznanja predstavljaju nagradu za dobro ostvarene rezultate, ali da je to i potvrda za potrošače da su napravili dobar izbor.

"Superbrands je magnet za nove kupce. Oni se mogu pronaći na domaćem tržištu, ali Superbrands zlatna medalja je jako dobra identifikacija kada se krene na strana tržišta", istakao je Zemljič.

On je također naglasio da su istraživanja potvrdila da preko 70 posto potrošača će radije kupiti proizvod koji nosi markicu Supebrandsa, što dovoljno govori o važnosti ove nagrade.

Uz to ove godine prikupljeno je čak 25.000 glasova javnosti koji su pridruženi ocjenama ekspertnog vijeća. Priliku da kapitaliziraju svoj status Superbrands dobilo je 120 brandova čija je prosječna ocjena bila iznad 8,5, a njih 28 se odlučilo na aktivno sudjelovanje u programu i oni su sinoć promovirani u publikaciji Superbrands Bosna i Hercegovina 2010.

Branding studije kojima su se kompanije predstavile u trećem izdanju Superbrands publikacije daju uvid u srž same tržišne marke, osvrćući se na njene početke , tržište na kojem djeluje te rast koji je uvjetovao uspjeh, okrunjen prepoznatljivošću kojom se odlikuje.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da u ovoj za mnoge najtežoj godini za razvoj brandova, možemo predstaviti treće izdanje publikacije Superbrands Bosna i Hercegovina 2010 koja predstavlja izuzetnu kompoziciju globalnih, regionalnih i domaćih brandova. Neki od predstavljenih brandova prešli su dug put na velikom tržištu, neki su sjajan primjer regionalnih zvijezda, a neki su domaći brandovi koji su odlučno krenuli stopama uspjeha. U svakom slučaju, publikacija je kompilacija jedinstvenih iskustava i priča o vlastitim putevima do uma, srca i novčanika bosanskohercegovačkog potrošača, onih koji na njemu uspjevaju", istakla je Belma Mujadinović, project manager Superbrands BiH.

Ova ceremonija bila je značajna i po tome što je prvi put u Bosni i Hercegovini proglašena i Superbrands ličnost. O ovom izboru bosanskohercegovačka javnost se, gotovo jednoglasno, izjasnila o tome da je Halid Bešlić, osoba koja isključivo svojim vlastitim radom i rezultatima, zaslužila ponijeti prestižnu titulu Superbrands.

Halid Bešlić kazao je da nije očekivao da će se naći u grupi dobitnika ove nagrade, koja njemu posebno znači jer je izbor po prvi put ove godine uključio i estradu.

"Kada su me pozvali iz Superbranda, pomislio sam da hoće da pjevam. Pored toliko muzičkih nagrada koje sam dobio, ova ima posebnu simboliku. Brend za mene znači nešto što je kvalitetno, nešto što je afirmisano, prepoznatljivo. Organizatori su vjerovatno zbog toga odabrali mene i moju muziku", kazao je Bešlić.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti