Dodik sa ekonomistima: Industriju staviti u prvi plan

06.12.2013. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
Dodik sa ekonomistima: Industriju staviti u prvi plan

Sljedeća godina u ekonomskom smislu trebalo bi da bude godina uspostavljanja projekta reindustrijalizacije i uspostavljanja socijalne karte stanovništva u RS.

Sljedeća godina u ekonomskom smislu trebalo bi da bude godina uspostavljanja projekta reindustrijalizacije i uspostavljanja socijalne karte stanovništva u RS.

Ovo je, između ostalog, zaključeno na sastanku Milorada Dodika, predsjednika RS, sa ekonomistima i predstavnicima Vlade RS, a na kojem je razgovarano o ekonomskoj politici RS za sljedeću godinu i uopšte o ekonomskoj situaciji u RS i regionu.

"U RS je potrebno promijeniti strukturu bruto domaćeg proizvoda i izvršiti reindustrijalizaciju, odnosno prilagoditi industriju savremenim tokovima, da bi se unaprijedilo ukupno ekonomsko stanje", rekao je Dodik.

Tokom sastanka, kojem su, između ostalih, prisustvovali i univerzitetski profesori iz RS i Srbije te predstavnici raznih udruženja ekonomista, ocijenjeno je da je ekonomska politika za narednu godinu dobar dokument, ali da ga je potrebno u određnim stvarima nadograditi, iako se s njim ne može sve obuhvatiti.

Takođe, na sastanku je konstatovano da je potrebno uspostaviti inovativni sistem, odnosno saradnju nauke i privrede te preispitati politike podsticaja u poljoprivredi, odnosno učiniti ih produktivnijim i usmjeravati u razvoj, a ne da služe kao socijalna pomoć.

Učesnici sastanka su konstatovali da mora biti promovisana politika jakog sela i više računa vođeno o demografskim kretanjima, koja su krajnje nepovoljna te bitno utiču na planiranje.

Demografska politika

Dodik je rekao da je neophodno sačiniti nove demografske politike kako bi se zaustavili negativni trendovi.

"Potrebno je pratiti realizaciju dogovorenih politika, istaći programe javnih projekata, napraviti akcioni plan koji će pratiti svaku sektorsku politiku. U sistemu javnih preduzeća neophodna je dodatna kontrola i restrukturiranje, a potrebno je afirmisati i politike javno-privatnog partnerstva", rekao je Dodik dodajući da je RS svjesna mnogih ograničenja za uspješno vođenje ekonomske politike, jer poluge za njeno uspješno vođenje nisu samo u rukama RS, nego i institucija BiH, ali zavise i od kretanja u regionu.

Na sastanku je konstatovano i da je neophodno jačati sistem obrazovanja, rangirati fakultete i univerzitete i racionalizovati mrežu visokoškolskih ustanova.

Miodrag Zec, profesor ekonomije iz Beograda, rekao je da je za neke podatke iz ekonomske politike mislio da su znatno lošiji te da će RS opstati ako bude društvo stvaranja.

"Mislim da je sazrelo vreme kod političara da javno kažu da društvo koje stvarno nešto preraspodeljuje nema budućnost. RS će opstati ako bude društvo viška", kazao je Zec.

Duško Jakšić, direktor Ekonomskog instituta iz Banjaluke, kaže da postoji puno tema o kojima ekonomisti u RS nisu konsultovani te da bi veliki uspjeh bio u koliko bi se u narednom periodu počelo rješavati pitanje reindustrijalizacije, obrazovanja, socijalnog položaja i demografije.

Nema odluke o "Srednjoj Drini"

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da vlade Srbije i Italije pregovaraju o projektu "Srednja Drina", te da još nije definitivno odlučeno hoće li taj projekat biti rađen.

"O njemu još nije donesena definitivna odluka da li će biti izvođen ili neće. Sve je još u procesu usaglašavanja i čeka se da dođe do konkretnog prihvatanja tog projekta od oba partnera da bi se onda u njega mogla uključiti i BiH. Zasad još nema definitivne odluke o tome", rekao je Dodik. Kada je u pitanju energetika, Dodik je rekao da RS već sprovodi projekte "Gornji horizonti", zatim Termoelektrana Stanari, Ugljevik, kao i Hidroelektrana Mrsovo. On je rekao da se nada da će u narednih mjesec ili dva biti riješen problem u vezi sa projektom "Gornja Drina", odnosno HE Buk Bijela sa investitorima.

RS će servisirati  svoje obaveze 

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da će RS servisirati sve svoje obaveze u narednoj godini, kao što je to činila i u prethodnom vremenu. Komentarišući činjenicu da RS sljedeće godine treba da vrati oko 500 miliona KM duga, Dodik je rekao da to predstavlja kumulativni iznos svih ranijih dugovanja. On je rekao da RS trenutno radi na restrukturiranju tog duga, koji podrazumijeva pokušaj da se nađe taj novac po kreditnim elementima na deset godina.  "Tada bi naše opterećenje bilo 50 miliona KM, a ne kumulativno 500 miliona KM. Sada radimo na tome i obaveze ćemo izmiriti", rekao je Dodik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti