Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dodjela koncesije: Prvi korak ka eksploataciji rude hroma kod mjesta Duboštica

06.07.2020. 11:45 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine hroma na području "Duboštica-Tribija", Općina Vareš, saznaje Akta.ba.

Istražno-eksploataciono područje "Duboštica-Tribija" čini jedno područje površine cca 1063 ha.

Kako se navodi u pozivu, koncesionaru se pruža mogućnot da realizuje projekat, zasnovan na predmetu koncesije, i to istraživanje i esploatacija mineralne sirovine hroma na navedenom lokalitetu, te se na taj način omogućava značajna realizacija proizvodnje za ekonomski i privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana pravna lica koja su registrovala firmu u Bosni i Hercegovini i imaju registrovanu djelatnost iz područja građevinarstva i/ili rudarstva.

Vrijeme koncesije je 30 godina, ali je koncesionar dužan početi sa istraživanjima u roku od jedne godine od dana potpisivanja Ugovora o koncesiji.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 07.08.2020. godine.

Inače, hrom je sjajnobijeli metal veoma otporan na koroziju, a koristi se kao spoljašnji sloj koji pokriva čelične elemente, popravljajući njihov izgled i štiteći ih od korozije.

O bogatom nalazištu hroma u sjevernoj BiH pisalo je 2011. godine, kada je britanska kompanija "Easter Miningl" objavila je da je pronašla veliko nalazište vrijedno nekoliko stotina miliona eura.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti