Dodjeljene nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Općine Živinice

26.06.2018. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Dodjeljene nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Općine Živinice

Načelnik Samir Kamenjaković istakao je da je Općina Živinice prepoznata kao područje za povoljno ulaganje.

U zgradi Općine Živinice  održana je prezentacija poslovnog ambijenta na području Općine Živinice. Općinski načelnik Samir Kamenjaković inicijator je prijema za poslodavce koji posluju na području Općine Živinice.

Prijem za poslodavce se održava već drugu godinu zaredom sa ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta. Tom prilikom se sumiraju rezultati poslovanja za prethodnu godinu i dodjeljuju priznanja najuspješnijim kompanijama na području Općine Živinice.

Ovakav način suradnje privrednika kao jezgra razvoja lokalne zajednice, te lokalne uprave na drugoj strani ubrzano vodi većem razvoju privrede, a i same općine. Pokazatelje poslovanja živiničkih kompanija temeljene na rezultatima poslovanja za period 2015-2017. godina prezentirao je prof. dr.Bahrija Umihanić.

Načelnik Samir Kamenjaković istakao je da je Općina Živinice prepoznata kao područje za povoljno ulaganje.

Kontinuirano i aktivno uređenje poslovnih zona u prethodnoj godini, formiranje Savjeta poslodavaca, brže izdavanja dozvola, te otvaranje Centra za biznis i mini inkubatora za mlade poduzetnike su samo početni koraci, a prema riječima načelnika Kamenjakovića, općinska uprava zajedno sa privrednicima kao najvažnijim partnerima može i mora napraviti još dosta koraka za bolje sutra svih.

"Ono što želim posebno istaći, to je da smo danas našim privrednicima metodološki predstavili egzaktne podatke, dakle, provjerene, objavljene i tačne podatke koji su i statistički objavljeni i analizirani. Općina Živinice polako prelazi u jednu razvijenu općinu, to su danas podaci pokazali, da smo po broju zaposlenih, da smo po broju ulaganja, po broju rasta dobiti po glavi stanovnika druga općina u Tuzlanskom kantonu. Dakle, nismo samo teritorijalno, demografski i geografski druga općina u kantonu, nego i razvojno. To je ono što me posebno raduje, s obzirom da je prije nekoliko godina Općina Živinice bila na petom mjestu, sada se nalazi na drugom mjestu i mi smo htjeli unaprijediti taj proizvod. Želimo biti zaista jedna od reprezentativnijih općina u Federaciji i Bosni i Hercegovini i poslati danas jednu jasnu poruku. Ja sam danas zamolio da privrednici naprave još bolji kontakt sa upravom da se preko svojih udruženja omasove i da pravimo češće susrete. Bolja komunikacija je preduslov za dobru suradnju", rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Dobra suradnja će imati jasne efekte, efekte ulaganja u Općinu Živinice i bolje življenje za naše građane. To treba biti jasna poruka. Danas smo napravili taj iskorak rekao je načelnik. Prošle godine smo također imali susret, ali smo ga danas unaprijedili jer su privrednici imali najveći i najvažniji značaj u Općini Živinice.

"Ono što me raduje, imali smo oko šest stotina miliona prihoda, imamo preko devedeset miliona izvoza. Imamo dakle viši porast kompanija, to je pokazalo i uređenje poslovne zone koje je dovelo nove investitore. Bili smo u prostorijama Start up inkubatora, zamolio sam privrednike da budu mentori mladim ljudima, ukoliko budemo napravili sinergiju između lokalne zajednice i privrednika, mladih biznismena, mi imamo novi nukleus, novi proizvod koji će biti najbolji u državi Bosni i Hercegovini", rekao Kamenjaković.

Prof. dr. Bahrija Umihanić je iskazao zadovoljstvo što se ova manifestacija održava već drugu godinu, te je ukazao na podatak da su živiničke kompanije rasle mnogo brže u odnosu na broj kompanija u Tuzlanskom kantonu i Federaciji Bosni i Hercegovini.

"Na početku želim iskazati zadovoljstvo da se ova manifestacija održava već drugu godinu. Mi smo danas prezentirali pokazatelje poslovanja naših živiničkih kompanija koje posluju za EU u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Danas smo vidjeli da je Općina Živinice, odnosno kompanije Općine Živinice rasle brže nego što je to slučaj sa brojem kompanija u Tuzlanskom kantonu, Federaciji Bosni i Hercegovini. Mjereno relativnim pokazateljima, isto tako rasli smo brže i prema broju zaposlenih lica u našim kompanijama. Ono čime nismo posve zadovoljni jeste činjenica da nismo ostvarili veću dobit u 2017.godini u odnosu na 2016.godinu. Međutim, u pregledu tih pokazatelja vidjeli smo da su poslodavci Općine Živinice isplatili više 6,5 miliona konvertibilnih maraka na ime plata zaposlenika što je zapravo jednak iznos kao i umanjenje dobiti za 2017.godinu. Sve u svemu možemo kazati da su kompanije u Živinicama zdrave i da njih najmanje stotinu i pedeset ima odlične osnove za dalji rast, da je očekivati u 2018. godini sa poboljšanjem poslovnog ambijenta kako smo to čuli od Općinskog načelnika i u najavama predsjedavajućeg Općinskog vijeća da će te kompanije u jednom novo ambijentu i na jedan novi način ostvariti još i bolje rezultate. Mi se radujemo i inostranim kompanijama koje bi trebale u 2018.godini započeti svoje poslovanje. Od njih očekujemo jednako kao i od naših kompanija da ostvaruju dobre rezultate i očekujemo isto tako da isplaćuju našim zaposlenicima redovno plate i naravno da isplaćuju veće plate nego što isplaćuju naše kompanije", istakao je prof. Umihanić.

Zahvalnicu i nagradu za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Općine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije i to: d.o.o. Profine BH, d.o.o. ALFE-MI, i d.o.o. Omega.

Ostale kompanije kojima je na osnovu uspješnosti uručena Zahvalnica za doprinos i razvoj privrede Općine Živinice su: SONRA d.o.o., ZH-ZOLA d.o.o., ADEN d.o.o., DISK d.o.o., STAR- CENTAR d.o.o.,VEGA MIX d.o.o., KERA I DISK d.o.o.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti