Dodjelom zasluženih certifikata završen deseti ciklus programa Moja praksa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dodjelom zasluženih certifikata završen deseti ciklus programa Moja praksa

12.06.2019. 12:45 / Izvor: Akta.ba

Prije nešto više od tri mjeseca više od 40 mladih ljudi prisustvujući prvom treningu jubilarnog desetog ciklusa programa „Moja praksa“ započelo je svoj poslovni put u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka. Nakon pomno provedenog selekcijskog procesa, studenti 9 različitih fakulteta postali su dijelom programa koji INTERA Tehnološki Park implementira kako bi mladima omogućio prvo radno iskustvo, a poduzećima pristup željenim kadrovima i rješavanju problema s kojima se susreću.

Završnim prezentacijama i svečanom dodjelom diploma u utorak, 11.6.2019. godine u prostorijama INTERA TP-a obilježen je kraj ovog ciklusa kako bi se polaznicima, koji su uspješno završili zadatke postavljene pred njih, na prigodan način čestitalo na postignutim rezultatima. Svi oni su u protekla tri mjeseca razvijali svoje poslovne vještine kroz šest treninga timskog rada, liderstva, komunikacijskih i prezentacijskih vještine te vještina traženja posla.

Polaznici su paralelno s treninzima imali priliku raditi na konkretnim projektnim zadacima koja su za njih, prema vlastitim potrebama, kreirala poduzeća Alatka, Freemotion, Guma M, INTERA Tehnološki Park, Supersoft, TU Stećak, Turistički klaster Hercegovina i UniCredit Bank bez kojih ovaj program ne bi mogao biti uspješan. Stečena znanja polaznici su primjenjivali tijekom organiziranih informativnih intervjua s predstavnicima različitih poduzeća, a nesumnjivo će im koristiti i prilikom izlaska na tržište rada kako bi se diferencirali od konkurencije.

"Kroz program sam nastojala da izvučem što više tog što bi mi koristilo i nakon prakse,  a jedna od najvažnijih stvari mi je bio networking i prilika da razgovaraš s osobama koje itekako mogu da udjele korisne savjete. Zatim, zaista kvalitetni treninzi. Iako sam do sad imala priliku da ih slušam više puta kroz druge organizacije i prilike, uvijek bih nešto korisno izvukla i iz treninga u okviru programa. Posebno me dojmila ta činjenica da smo imale itekako prostora da iskažemo svoju kreativnost  i slobodu rada bez velikog utjecaja samog preduzeća. Dato nam je na povjerenje da kreiramo nešto novo i drugačije, krenuvši od nule. I zadnja stvar, prilika da budem lider grupi cura koje prethodno nisam poznavala. Velika je to odgovornost, ali i u drugu ruku prilika da radiš na sebi i unaprijediš svoje liderske vještine. Imam velika očekivanja od našeg eventa i želju da zaista doprinese razvoju PR slike Code Hub-a. Definitivno bih se, i nakon ovih 11 sedmica, opet prijavila i ponovila isto", rekla je Šejla Čajdin koja je svoj projektni zadatak izvršavala unutar tima koji je radio na kreiranju sadržaja za Code Hub Mostar, prvi coworking prostor u središtu Mostara koji je INTERA TP otvorio prije nešto više od godinu dana.

Program „Moja praksa“, koji je u posljednjih deset ciklusa uspješno završilo više od 500 mladih osoba, rezultirao je s impresivnim rezultatom koji govori o 50% zaposlenih polaznika. Upravo u tome leži snaga ovog programa, ali i želja INTERA Tehnološkog Parka da i u budućnosti nastavi kreirati pozitivno okruženje za mlade ljude.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti