Događaj "Njemačka u Bosni i Hercegovini" spaja ono što je dobro i uspješno

04.10.2017. 13:39 / Izvor: Akta.ba

Ove godine okupilo se preko 30 izlagača od kojih su prisutni mogli da dobiju više informacija o njihovom djelovanju na tlu BiH.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke organiziralo je danas, po treći put, događaj pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“.

U okviru ovog događaja, a koji je bio oraganiziran u Mikser House-u Sarajevo, prisutni su imali priliku da na jednom mjestu vide sve njemačke organizacije, projekte, institucije i kompanije koje djeluju i rade na prostoru BiH.

Ove godine okupilo se preko 30 izlagača od kojih su prisutni mogli da dobiju više informacija o njihovom djelovanju na tlu BiH.

Njemačka je najvažniji trgovinski partner BiH. Savezna vlada za obnovu i razvoj BiH do sada je investirala oko 1 milijardu eura čime se ubraja među najveće strane donatore. Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura takođe je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u zemlji.

Martin Gaber, zamjenik direktora AHK, Predstavništva njemačke privrede u BiH, kazao je da Njemačka njeguje stabilne i prijateljske odnose sa BiH a sastavni dio ovih odnosa je privreda i njen razvoj.

"Njemačka privreda je u BiH je predstavljna sa oko 200 kompanija. Njemačke kompanije se ubrajaju u ne samo najvažnije investitore, ona je i najveći trgovački partner. Iako se BiH konstantno nalazi pred izazovima, naše istraživanje koje sprovodimo svake godine pokazuje da BiH i dalje ostaje jako atraktivno tržište. Investitori i dalje pozitivno gledaju prema budućnosti", kazao je Gaber.

On je još istakao da kompanije koje su danas prisutne na ovom događaju su dobri primjeri za izuzetne njemačke investicije u BiH i sve one zapošljavaju oko 1000 radnika. Te da zbog svih tih razloga AHK ima cilj, a zajedno sa kompanijama koje ovdje djeluje, da stvori uslove koji će ovu zemlju učiniti atraktivnom a posebno za mlade i kreativne ljude.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH sebi je za cilj postavilo i unaprjeđenje privrednih odnosa između Njemačke i BiH. Zbog toga kroz razne aktivnosti i načine podržavaju njemačke i lokalne kompanije a u ovj godini obilježavaju i 20 godina od osnivanja AHK.

Christiane Constanze Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH, kazala je da ovakvi događaji spajaju sve ono što je dobro između dvije zemlje.

"Ponosna sam što se po treći put organizuje jedan ovakav događaj. Ovo je super prilika i način da pokažemo koliko zapravo ima Njemačke u BiH i do ne samo kroz politiku, ljudima koji su u BiH već i na osnovu kompanija i projekata koji djeluju na ovom području. Jako je bitno predstaviti proizvode, treba pokazati da Njemačka ne stvara samo radna mjesta, ne brine se samo o tome da građani BiH imaju bolji život, jer Njemačka je ovdje prisutna i sa značajnim investicijama koje ljudima treba predstaviti", kazala je Hohmann.

Njemačka u BiH je prisutna i kroz oblast kulture i jezika.

Charlotte Hermelink, direktorica Goethe Instituta BiH, rekla je da je kultura jako bitna i da jednom društvu daje određenu vrijednost i povezuje ga sa drugima.

"Naša misija jesta uspostavljanje kulturnog rada, uspostavljanje dijaloga i sa onima koji ne djele naša uvjerenja i ne nose iste vrijedosti u sebi. Potrebo je da učimo jedni od rugih jer samo tako možemo uspostaviti i uspješnu saradnju. BiH i Njemačka pokazuju da imaju jednu takvu kulturu, uspostavljen dijalog i da zajedno radom postižu dobre rezultate", kazala je Hermelink.

Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke, posjetioci su imali priliku da se pobliže upoznaju o radu organizacija kao što su Goethe Institut, GIZ, DAAD, DVV International, KfW, kao i fondacije Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te druge organizacije koje su podržane od Njemačke.

Među izlagačima našle su se njemačke kompanije i njemački brandovi koji su mnogim domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta.

Događaj je bio otvoren za sve građane.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti