Dogovoren program obuke GIZ-a za uposlenike Općine Velika Kladuša

10.08.2019. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Dogovoren program obuke GIZ-a za uposlenike Općine Velika Kladuša

Radi se o trodnevnom programu obuke GIZ-a Direktna podrška izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila, kao i lokalnom stanovništvu na Zapadnom Balkanu.

U kabinetu općinskog načelnika Velike Kladuše u četvrtak, 08. augusta održan je sastanak savjetnika općinskog načelnika Ervina Abdića, koordinatorica Sabine Mehadžić Bašić i Sabine Cerović Duraković sa predstavnicom njemačke razvojne organizacije GIZ  Eminom Pašić.

Ovom prilikom dogovoren je projekt obuke kojim će dvadesetak osoba zaposlenih u općinskoj administraciji i komunalnim službama, čiji poslovi podrazumijevaju poznavanje principa pristupa EU fondovima, biti uključeni u program obuke koji će biti održan krajem augusta.

Radi se o trodnevnom programu obuke GIZ-a "Direktna podrška izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila, kao i lokalnom stanovništvu na Zapadnom Balkanu" koji će se održati u prostorijama općine Velika Kladuša.

"Projekt je regionalnog karaktera. Namijenjen je zemljama Zapadnog balkana i prioritet mu je podrška migrantima koji se nalaze na Zapadnom Balkanu ili su u pokretu", kazala je Emina Pašić, konsultantica na projektu.

S obzirom da je jedan od ciljeva projekta da podrži općine i gradove da odgovore na novonastale potrebe koje proističu kao posljedica povećanog priliva migranata i izbjeglica i to kroz jačanje kapaciteta u pogledu pripreme i prikupljanja finansijskih sredstava iz različitih fondova, sa posebnim fokusom na IPA fondove, Ervin Abdić, savjetnik općinskog načelnika smatra da je ovaj projekat veoma koristan s obzirom da se dotiče pitanja migranata koji već duže vrijeme borave ali i dalje pristižu na područje općine Velika Kladuša.

Imajući u vidu da je privlačenje finansijskih resursa kroz IPA fondove ili druge relevantne fondove kompleksan zadatak koji uključuje pripremu obimne pravne i tehničke dokumentacije koja je u skladu sa nacionalnim pravnim okvirom, ali i EU zahtjevima, projekat će predstavnicima odabranih općina/gradova, među kojima je Velika Kladuša, pružiti podršku u boljem razumijevanju procesa i izradi koncepta projekta, naglašeno je ovom prilikom

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti