Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dogovoreni modeli buduće trgovinsko-ekonomske saradnje BiH i Kine

10.12.2018. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastao se danas s delegacijom velike kineske provincije Liaoning, koja ima 50 miliona stanovnika i s kojom su dogovoreni budući modeli trgovinsko-ekonomske saradnje i investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Ocjenjujući te razgovore veoma korisnim, Šarović je istakao da je važno da su u proteklom periodu stvoreni svi najvažniji uslovi i potpisani ključni sporazumi kako bi saradnja s Kinom i dalje išla uzlaznom putanjom.

"Očekujemo da u ovoj godini ostvarimo 750 miliona eura međusobne robne razmjene, što je za našu zemlju ogroman pomak, a što je najvažnije, stvorili smo uslove da napredujemo i dalje", kazao je bh. ministar. 

Zamjenik guvernera provincije Liaoning Čen Lijupin izrazio je zainteresovanost za poljoprivredni i prehrabeni sektor, posebno za uvoz vina, voćnih sokova i meda iz Bosne i Hercegovine. Takođe istakao je da postoji veliki interes  privrednika za ulaganje u BiH i to u oblasti energetike i infrastrukture a posebno putne infrastrukture.

Provincija Liaoning u prošloj godini je ostvarila 67 milijardi dolara robne razmjene sa svijetom, sa izgrađenim industrijskim parkovima  na tzv. putu svile projekta „Jedan pojas, jedan put“, a Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su postale dio ovog globalnog projekta, navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti