Dok BiH čeka odgovor Hrvatske, šuma na Plješevici nestaje

28.05.2020. 07:43 / Izvor: BHRT
Dok BiH čeka odgovor Hrvatske, šuma na Plješevici nestaje

Hrvatske vlasti nisu odgovorilе na dvije diplomatske note koje im je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog sječe šume na planini Plješevici.

Hrvatske vlasti nisu odgovorilе na dvije diplomatske note koje im je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog sječe šume na planini Plješevici iznad nekadašnjeg aerodroma Željava. Sječa je i dalje u toku.

Hrvatske vlasti nisu odgovorilе na dvije diplomatske note koje im je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog sječe šume na planini Plješevici iznad nekadašnjeg aerodroma Željava. Sječa je i dalje u toku.

U Unsko-sanskom kantonu i dalje je aktuelna sječa šume na području planine Plješevice. Nakon prijava od Šumskog privrednog društva “Unskosanske šume” i MUP-a USK, Vlada Kantona je reagirala prema nadležnim institucijama.

Mustafa Ružnić, premijer USK - "Od ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, graničnoj policiji – znači, da se hitno reaguje da se poduzmu sve mjere i da se takav način zaustavi i da se, jednostavno, krene u očuvanje imovine jer ne možemo mi dozvoliti takve radnje unutar teritorije. Koristiti pandemiju, koristiti migrante i svu ovu situaciju da se takvo nešto dešava, mi sve moramo učiniti da zaštitimo imovinu Bosne i Hercegovine.”

Karte sa kojima raspolažu ove dvije strane se ne podudaraju. Između ostalog, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je izjavila da do sada nema nikakvog zvaničnog odgovora, iako su proslijeđene dvije diplomatske note, a ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj je izrazio želju da se sastane sa zvaničnicima Republike Hrvatske, sve s ciljem da ovaj problem bude razjašnjen.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH - "Postoje različiti stavovi, mi imamo informacije da se ušlo nekih 400 – 500 metara u teritorijalni prostor BiH. Kolege iz Republike Hrvatske kažu, ako se ušlo, da se ušlo 20 metara. Mislim da treba sjesti i razgovarati i vidjeti ko je u pravu po tom pitanju.”

Granična policija Bosne i Hercegovine je informirala Ministarstvo sigurnosti BiH da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstvu policije, ali od upućivanja tog akta, 21. maja, nije dobila nikakav odgovor.

I naša redakcija je zatražila očitovanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali do zaključenja ovog priloga odgovor nismo dobili. Dobili smo samo odgovor iz direkcije Hrvatskih šuma.

“Poštovani, Hrvatske šume d.o.o. rade isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, na površinama koje su ucrtane u našim kartama i nalaze se na području Republike Hrvatske.”

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvoine reagiralo je dvanaestog maja i o izvođenju ovih radova obavijestilo nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice izađe na teren i definiše tačnu liniju međudržavne granice. Od tog dana sve do danas, Ministarstvo sigurnosti nije dobilo povratne informacije o tome šta su nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine poduzeli.

Sve dok se te zvanične, povratne informacije čekaju, ogroman dio planine Plješevice svakim danom polako nestaje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti