Dok u svijetu prave humanoidne robote, u BiH i dalje analogni signal

23.12.2020. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Dok u svijetu prave humanoidne robote, u BiH i dalje analogni signal

BiH je jedna od rijetkih zemalja u Evropi u kojoj se još uvijek emitira analogni TV signal. Većina građana BiH još uvijek je uskraćena za kvalitetan digitalni TV signal

Iako su prve aktivnosti digitalizacije TV signala u BiH  preduzete su još 2006. godine, institucije BiH nisu blagovremeno i efikasno provele potrebne aktivnosti koje bi osigurale okončanje procesa digitalizacije u definisanim rokovima. Kasnilo se u donošenju relevantnih odluka vezanih za proces digitalizacije TV signala, a kasnilo se i u provedbi aktivnosti nabavke i instalacije opreme za digitalizaciju TV signala.

Od odobrenih 36,9 miliona KM za Projekt višegodišnjih kapitalnih ulaganja digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa BiH, do sada je realizovano samo 6,7 miliona KM.

" Analogno emitiranje još uvijek zauzima frekvencije koje su trebale biti oslobođene za razvoj novih digitalnih tehnologija. BiH je jedna od rijetkih zemalja u Evropi u kojoj se još uvijek emitira analogni TV signal. Većina građana BiH još uvijek je uskraćena za kvalitetan digitalni TV signal. Trenutno ne postoji aktuelni plan aktivnosti i rok za završetak procesa digitalizacije TV signala u BiH", kažu iz Ureda za reviziju institucija BiH. 

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu: ''Digitalizacija TV signala u BiH'' s ciljem da utvrdi da li su institucije BiH efikasne u provođenju aktivnosti digitalizacije i koje su posljedice zaostajanja.

Provođenje ove revizije trebalo bi doprinijeti realizaciji Ciljeva održivog razvoja, a naročito ciljeva održivog investiranja u infrastrukturu i inovacije, smanjenju nejednakosti i omogućavanju pristupa informacijama.

" Nalazi revizije ukazuju da institucije BiH nisu osigurale efikasnu i blagovremenu provedbu aktivnosti digitalizacije TV signala. Loše upravljanje aktivnostima digitalizacije bez planova sa jasno utvrđenim odgovornostima, aktivnostima i rokovima uzrokovali su da su probijeni svi rokovi za okončanje procesa digitalizacije uključujući i onaj koji je BiH preuzela kao obavezu iz međunarodnog sporazuma.  U BiH se još uvijek emitira analogni zemaljski TV signal i nije definisan konačan rok za okončanje procesa digitalizacije.Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije TV signala najveću štetu imaju građani BiH kojim nije osiguran kvalitetan zemaljski digitalni signal i ekonomija BiH kojoj nisu oslobođene frekvencije za korištenje i razvoj novih digitalnih tehnologija", poručuju iz ovog Ureda. 

Ured za reviziju preporučuje da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izradi plan aktivnosti sa rokovima i odgovornostima za nastavak procesa digitalizacije TV signala,a da Vijeće ministara BiH treba osigurati nezavisan nadzor i redovno izvještavanje o provedbi aktivnosti digitalizacije.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti