Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dok zdravstvo vapi za opremom, donacije leže u skladištima

18.06.2020. 08:15 / Izvor: Federalna.ba

Ponovnom eskalacijom koronavirusa u našoj zemlji je povećana potreba za zaštitnom, ali i drugom medicinskom opremom. Dok zdravstveni radnici, posebno u Tuzlanskom kantonu, crpe posljednje zalihe, donirana medicinska pomoć leži u skladištu na Sarajevskom aerodromu. Sindikat zdravstva moli i šalje apel nadležnima, a nadležni po starom: prebacuju lopticu odgovornosti s jednih na druge.

S obzirom na to da je došlo do eskalacije pandemije u Tuzlanskom, Sarajevskom i još nekoliko kantona, te u RS-u neophodno je da donacija koja se nalazi na aerodromu bude hitno raspodijeljena na teritoriju BiH - ističe Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Donirana oprema iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojoj se, između ostalog, nalazi i 40 respiratora, te 100.000 testova još neće biti raspodijeljena. Razlog je banalan - nije podnesena carinska prijava.

"Da bi se moglo izvršiti uvozno carinjenje uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina mora se, između ostalog, i naglasiti ko će biti kranji korisnik ove humanitarne pomoći, a da bi se izvršilo oslobađanje to mora biti inistitucija koja je nadležna za brigu za zdravlje ljudi", objašnjava glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

Iz Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje navode da provode dodatne konsultacije s nadležnima o načinu prijema ove pomoći.

Pitali smo ko je nadležan? Predsjednik Koodinacionog tijela Aleksandar Mandić uputio nas je na Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Možete pokušati na toj adresi da dobijete više informacija generalno za uvoz te pomoći koja podrazumijeva takvu opremu", kazao je.

I pokušali smo, ali konkretan odgovor je izostao. Naime, resorna ministrica Ankica Gudeljević kaže da ministarstvo na čijem je čelu nije učestvovalo u toj donaciji niti ima bilo kakve informacije.

"Sve što vam mogu reći je da ništa nije išlo preko Ministarstva civilnih poslova. Prema mojim saznanjima, za takvu vrstu donacija je nadležno Koordinaciono tijelo BiH, koje je, sukladno odluci koju je donijelo Vijeće ministara BiH, zaduženo za prijem i raspodjelu donacija", tvrdi Gudeljević.

I ponovo smo na početku. Dok nadležni prebaciju lopticu odgovornosti s jednih na druge, iz Sindikata očekuju hitnu reakciju nadležnih. Ukoliko odgovora ne bude, poduzet će i konkretne korake.

"Onda ćemo imati pravo da opravdano sumnjamo da te opreme tamo i nema. Možda je u prodaji. Ako to ne bude onda ćemo tražiti da se pokrene Tužiteljstvo da li postoji ta oprema, jer imat ćemo pravo da opravdano sumnjamo da je ona negdje nestala", ističe Latifović.

Ono što znamo je da nije nestala pomoć iz Katara. Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o raspodjeli ove donacije, pomoć je preuzela samo RS. Federaciji i Distriktu Brčko očito ne treba. Za nepovjerovati, ali tvrde da čekaju pismenu odluku, odnosno upute nadležnih ministarstva.

Dok se gubi vrijeme na administrativnim procedurama, zdravstveni radnici vape za medicinskom opremom. Trebaju li nam smrtni slučajevi da se nadležni i odgovorni uozbilje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti