Đokić: Vlada će razmotriti eventualnu prodaju akcija RŽR 'Ljubija'

25.12.2017. 08:11 / Izvor: Fena
Đokić: Vlada će razmotriti eventualnu prodaju akcija RŽR 'Ljubija'

Vlada želi da Rudnik željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora bude preduzeće koje može biti dio rudarske proizvodnje u RS.

Vlada Republike Srpske (RS) će u skladu s ekonomskim programom razmotriti opciju da eventualno preko Investiciono-razvojne banke (IRB) ide u postupak prodaje akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora, rekao je entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

To bi se, kaže, moglo desiti prije narednih izbora.  

"U svemu tome treba imati u vidu poseban odnos koji imamo s 'Arcelor Mittalom'. Ne smiju se zanemariti ni obaveze koje imamo u tom preduzeću, ali i njihove prema RS i 'Ljubiji' ", rekao je Đokić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da postoji i inicijativa vlasti iz Prijedora da se uđe u postupak prodaje akcija u ovom rudniku.  

Kazao je da Vlada želi da Rudnik željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora bude preduzeće koje može biti dio rudarske proizvodnje u RS.

Banjalučki portal "Capital" je nedavno objavio da je entitetska vlada izbacila Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, što znači da državni kapital u ovom rudniku sada može biti privatizovan bez saglasnosti Narodne skupštine RS, koja je prethodno odbila njenu prodaju firmi „Israeli Investment Group“.

Evgenij Zotov, direktor firme "Israeli Investment Group", koja je tri puta dostavljala ponudu za kupovinu 65 posto akcija „Ljubije“, kaže da je upoznat s odlukom Vlade RS-a i da je njegova firma spremna za berzu.

"Ovaj put idemo do kraja. Nema Narodne skupštine RS i kupit će onaj ko ponudi veću cijenu. Siguran sam da ćemo ponuditi najbolju cijenu, kao i u prethodnim ponudama koje smo dostavljali", rekao je Zotov.

Direktor "Arcelor Mittala" Prijedor Mladen Jelača također kaže da je upoznat s odlukom Vlade, ali nije želio da je komentariše.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti