Dokvalifikacija i prekvalifikacija za 71 nezaposlenu osobu u KS

29.09.2018. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Dokvalifikacija i prekvalifikacija za 71 nezaposlenu osobu u KS

Osigurana su i novčana sredstva u trajanju od 12 mjeseci.

Vlada Kantona Sarajevo je jučer, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, usvojila Prijedlog liste aplikanata koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu Službe za zapošljavanje KS u zajedničkim projektima za ovu godinu, a po Javnom pozivu od 8. maja 2018. godine, čije aplikacije će se finansirati iz sredstava Službe.

Usvojena je  i lista aplikanata koji ispunjavaju uslove za učešće u istom programu koji će se finansirati iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje te Prijedlog liste aplikanata koji ne ispunjavaju uslove za učešće u spomenutom programu ove službe.

Ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović je kazala kako su ovi programi rezultat mjera koje je Vlada KS ranije utvrdila Programom mjera za zapošljavanje za ovu godinu.

"Ova mjera se odnosi na učešće i zapošljavanje svih zaposlenih na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, bez obzira na starosnu dob, na kvalifikaciju ili spol. Na ovaj program su mogli da apliciraju svi poslodavci, ustanove, organizacije. Ovim putem, apeliram na sve poslodavce, organizacije i ustanove da apliciraju na ovakve programe Službe", naglasila je ministrica Dautbegović.

Dodala je kako u finansiranju ovog programa, pored kantonalne Službe za zapošljavanje, učestvuje i Federalni zavod za zapošljavanje.

"Za realizaciju ovog programa bit će zaduženo 11 aplikanata, odnosno poslodavaca koji su ispunili uvjete tražene programom. U okviru njega je predviđena prekvalifikacija, dokvalifikacija za 71 nezaposlenu osobu. Osigurana su i novčana sredstva u trajanju od 12 mjeseci", navela je ministrica Dautbegović.

Vlada je na istoj sjednici primila na znanje Informaciju o realizaciji Programa mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2017./2018. godinu i o toku realizacije Programa mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo 2018/2019. godinu.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je naveo da su za ovu namjenu na poziciji resornog ministarstva osigurana grant sredstva za zapošljavanje, prije svega RVI i njihove djece.

"I za prošlu i za ovu godinu objavljeni su javni pozivi te osigurana sredstva za dvije godine u iznosu od 548.000 KM. U realizaciji ovog programa učestvovalo je 11 privrednih subjekata i 12 boračkih zadruga. Tri projekta koja su finansirana su bila start-up projekti za djecu demobilisanih boraca koji su sami pokrenuli vlastiti biznis i započinju svoje poslovanje", kazao je ministar Fišo.

Dodao je i kako je cilj Ministarstva bio da se izvrši resocijalizacija ovog dijela boračke populacije kroz zapošljavanje.

Vlada je također usvojila i Zaključak o priznavanju prava na besplatno školovanje djeci šehida i poginulih branioca, djeci ratnih vojnih invalida i dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja upisanih na visokoškolske ustanove, kao redovnim i samofinansirajućim studentima te im omogućila prednost prilikom upisa za akademsku 2018/19. godinu.

"U pitanju je naša uobičajena praksa da djeca RVI, dobitnika najviših priznanja, imaju besplatno školovanje redovno i samofinansirajuće, a dat je i prioritet u zapošljavanju ovoj populaciji", naglasio je ministar Fišo.

Na sjednici Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu i uputila ga zastupnicima Skupštine KS na razmatranje po hitnoj proceduru – sapćeno je iz Press-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti