Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dolazi li IKEA u BiH?

05.03.2018. 13:54 / Izvor: Agencija Anadolija

Za sada ne postoji plan da robna kuća IKEA bude otvorena u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da nismo zainteresovani za tu zemlju, kao i druge susjedne zemlje poput Makedonije i Crne Gore, izjavio je za Anadoliju direktor švedske kompanije IKEA za nekretnine i razvoj u jugoistočnoj Evropi Vladislav Lalić.

On je objasnio da je regionalna kancelarija u Beogradu, koja je zadužena za Srbiju, Sloveniju, Rumuniju i Hrvatsku radila analize za Bosnu i Hercegovinu i da im je sada fokus na ove četiri zemlje, a u nekoj bližoj budućnosti će moći nešto više da kaže na temu otvaranja robne kuće u BiH.

"Mi kada ulazimo na jedno tržište radimo dosta kompleksnu demografsku, ekonomsku, makroekonomsku analizu, uzimamo dosta parametara u obzir i na bazi toga donosimo odluku. Obzirom da i organizacijski imamo puno posla u vezi sa otvaranjem kuća u ovom dijelu Evrope, moramo da to radimo na dobar način. To ne znači da mi nismo zainteresovani za Bosnu i Hercegovinu, kao i druge susjedne zemlje poput Makedonije, Crne Gore i tako dalje, ali još uvijek nisu ispunjeni uslovi da bismo mogli nešto konkretnije da kažemo", kazao je Lalić tokom Kopaonik biznis foruma.

Prema njegovim rječima, u zemljama jugoistočne Evrope prisutnost kompanije IKEA je jako bitna, jer kada jedna robna kuća dođe u region, poboljšavaju se šanse da ona dođe i u susjedne zemlje.

Lalić je ukazao i na činjenicu da se mjenjaju navike potrošača i da sve veći broj potrošača kupuje preko interneta.

Upitan da li to znači da bi proizvodi kompanije IKEA mogli da budu dostupni putem interneta i u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u kojima još nema robne kuće, Lalić je odgovorio da se ta opcija razmatra.

IKEA ima robnu kuću u Zagrebu i Bukureštu, u Beogradu je otvorena prošle godine, dok se očekuje otvaranje u Ljubljani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti