Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda odobrio kredite Federaciji BiH za hitne mjere na suzbijanju virusa

04.05.2020. 16:20 / Izvor: Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku da se za hitne fiskalne potrebe u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa Federacija zaduži 400 miliona KM u okviru instrumenata za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

"Od tih 400 miliona, 200 miliona KM je namjenjeno kantonima kako bi ublažili posljedice izazvane pandemijom.", potvrdila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević dodajući da je rok otplate ovog kredita pet godina.

Navedeni iznos sredstava koristit će se da za povećane potrebe u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Također, delegati su prihvatili i drugu odluku po kojoj se Federacija sa 19.859.900 eura zadužuje za hitni projekat za covid-19 za Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o sporazumu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

S obzirom da je navedene odluke odnosno zaduženja prihvatio ranije Predstavnički dom stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti