al
Dom naroda Parlamenta FBiH 1. aprila o garanciji za izgradnju Bloka 7

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda Parlamenta FBiH 1. aprila o garanciji za izgradnju Bloka 7

24.03.2019. 17:16 / Izvor: Fena

Da li će Parlament Federacije Bosne i Hercegovine dati konačnu saglasnost za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi da bude poznato 1. aprila.

Za taj dan je, naime, sazvana sjednica Doma naroda čiji članovi treba da se izjasne jesu li saglasni da u cilju realizacije ovog velikog poduhvata, Federacija BiH bude garant Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine od 613 miliona eura.

Predstavnički dom je dao saglasnost na sjednici početkom mjeseca, ali u dvodomnom federalnom parlamentu, odluku mora da potvrdi i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Tokom dugotrajne, na momente žučne rasprave zastupnika i diskusija drugih aktera na zasjedanju Predstavničkog doma, zagovornici su navodili da će izgradnja Bloka 7 donijeti velike benefite, energijsku nezavisnost Federaciji BiH i Tuzlacima čistiji zrak.

Bilo je i diskutanata sumnjičavih zbog visine kreditnog zaduženja, ali je u konačnici, tokom glasanja zastupnika, odluka odobrena ubjedljivom većinom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti