Dom naroda usvojio Zakon o jedinstvenom registru taksi i naknada

18.02.2021. 17:05 / Izvor: Akta.ba
Dom naroda usvojio Zakon o jedinstvenom registru taksi i naknada

Zakon je prihvaćen bez rasprave.

 Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Zakon o Jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH, koji je predložila Federalna vlada.

Zakon je prihvaćen bez rasprave, a prema obrazloženju dopremijerke i federalne ministrice finansija Jelke Milićević, na tragu je stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za potencijalne strane ulagače i domaće privredne subjekte.

Zakon propisuje uspostavu Jedinstvenog registra u oblasti na koju se odnosi, kao i obavezu njegovog redovnog ažuriranja u cilju pojednostavljenja poslovnih aktivnosti za navedene subjekte.

Nakon ovog zakona, koji je prethodno odobrio i Predstavnički dom, a što je neophodno da bi stupio na snagu, delegati su na ovoj sjednici u formi nacrta odobrili i Nacrt zakona o zaštiti zraka u FBiH.

Odlučeno je da taj akt bude u javnoj raspravi dva mjeseca prije nego što bude upućen u daljnju parlamentarnu proceduru.

Resorna federalna ministrica Edita Đapo je obrazložila da je taj akt predložen također iz Federalne vlade budući da je sadašanji Zakon o zaštiti zraka donesen 2003. godine pa dopunjen 2010., ali je u primjeni pokazao slabosti, zbog čega treba ustanoviti novu legislativu posebno u uspostavi integralnog sistema praćenja kvaliteta zraka.

Novim zakonom se dodatno usklađuju odredbe s evropskom legislativom i stvaraju preduvjeti za efikasnije provođenje obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela ratifikacijom odgovarajućih sporazuma s međunarodnim partnerima, kazala je također ministrica Đapo.

Sjednica Doma naroda je nastavljena narednim tačkama dnevnog reda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti