Dom zdravlja Banja Luka grca u dugovima

25.07.2013. 16:38 / Izvor: Fena
Dom zdravlja Banja Luka grca u dugovima

Dom zdravlja Banja Luka ima više od 10 miliona KM akumuliranog gubitka, a samo prošlu godinu završili su s minusom od 1,6 miliona KM. Osim finansijskih problema, ta zdravstvena ustanova ima problem i s liječenjem pacijenata.

Dom zdravlja Banja Luka ima više od 10 miliona KM akumuliranog gubitka, a samo prošlu godinu završili su s minusom od 1,6 miliona KM.

Osim finansijskih problema, ta zdravstvena ustanova ima problem i s liječenjem pacijenata koji tu uslugu dobijaju u Banjoj Luci, a imaju prijavljeno prebivalište u drugim općinama RS.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić potvrđuje da je banjalučki Dom zdravlja oštećen još 2009. godine prilikom registracije pacijenata, navodeći da su pojedine ustanove prijavile određeni broj pacijenata na razne načine i time povukle znatno veća sredstva Fonda zdravstva.

Stanić kaže da značajan broj ljudi živi u Banjoj Luci, a da se vode u općinama odakle su došli, u koje idu sredstva za njihovo liječenje, iako to obavljaju u najvećem gradu RS.

Ova zdravstvena ustanova ima problem i zbog prekoračenja sredstava predviđenih ugovorom o izdavanju recepata koji je sklopljen s Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

Stanić najavljuje da 1. augusta počinje primjena nove liste lijekova, što bi u narednoj godini dovelo do rasterećenja za Dom zdravlja Banja Luka.

I neuplaćeni doprinosi za zdravstvene ustanove jedan su od gorućih problema u zdravstvu, a resorni ministar najavljuje da će to pitanje razmatrati i entitetska vlada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti