Dom zdravlja "Kumrovec" otvoren za prve pacijente

27.09.2016. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Dom zdravlja 'Kumrovec' otvoren za prve pacijente
OTVORI GALERIJU

Radovi na obnovi i rekonstrukciji ovog objekta, za šta je izdvojeno oko 7,2 miliona KM, trajali su od 2012. godine, i konačno su privedeni kraju.

Počelo je preseljenje službi zdravstvene zaštite u obnovljeni Dom zdravlja "Novi Grad" na Otoci, a od jučer su ponovo u funkciji Odjel porodične medicine, Služba za laboratorijsku dijagnostiku, Dispanzer za predškolsku djecu, zatim Dispanzer za školsku djecu i omladinu, Stomatološka služba, kao i Centar za mentalno zdravlje.

Tim povodom objekat su obišli  ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, direktori  Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za izgradnju KS Samir Turković i Ljiljana Pelidija, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a domaćin je bio direktor Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo Fuad Husić.

Prema riječima direktora Husića, preostale službe će za mjesec biti u potpunosti puštene u funkciju, kada će ovaj zdravstveni objekat raditi u punom kapacitetu. Građani koji budu dolazili u rezervne ambulante i objekat na Saraj-Polju bit će obaviješteni da će njihovi kartoni prilikom sljedećeg pregleda biti prebačeni u centralni objekat gdje su se ranije liječili.

"U centralnom objektu radit  će i Dijabetološko savjetovalište,a najvjerovatnije će ovdje biti i dio Zavoda za javno zdravstvo KS, gdje će se vršiti uzimanje brisa i ostale usluge koje obavlja Zavod za javno zdravstvo, kako bi pacijentima približili i te usluge. Kada je u pitanju neurologija, ovdje će se raditi i elektroencefalografija (EEG), elektomijelografija (EMNG), a kada je u pitanju porodična medicina nastavit ćemo kontinuirane edukacije uz praćenje savremenih tehnologija, odnosno edukaciju sestara i ljekara na savremenim medicinskim tehnologijama“, rekao je direktor Husić.

Načelnik Efendić je kazao da je Dom zdravlja mogao biti završen i ranije, ali da su se od decembra 2013. godine, kada je potpisan sporazum o sufinansiranju projekta rekonstrukcije, promijenila tri premijera Kantona Sarajevo, tri ministra zdravstva, četiri direktora ZZO KS i četiri direktora JU Dom zdravlja KS.

"Najviše vremena se izgubilo u 2015. godini kada tadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kenan Crnkić, nije htio potpisati ugovor o nadzoru, što je, uz druge probleme trajalo sedam, osam mjeseci. Da se to nije dešavalo, Dom zdravlja bi ranije bio otvoren. Moram naglasiti i to, da doktor Fuad Husić nije preuzeo dužnost direktora JU Dom zdravlja KS, radovi ne bi završili još za godinu", izjavio je načelnik Efendić.  

Ministrica Ademaj izrazila je zadovoljstvo što pacijenti već mogu koristiti neke od zdravstvenih  usluga. Dodala je da je investicija koštala oko 7, 2 miliona maraka.

Obnovljeni objekat ima nešto više od 8.000 metara kvadratnih korisnog prostora. Rekonstruirano je sve osim zidova - instalacije, podovi, stropovi i prozori, a pri kraju je i termo fasada, tako da se dobio potpuno nov objekat. U funkciji su i dva lifta u objektu, prvi put od njegove izgradnje 1974. godine, što u značajnoj mjeri olakšava kretanje pacijenata, koje je ranije bilo isključivo unutrašnjim i vanjskim stepeništima. Ostalo je da se završi vanjsko uređenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti