Domaća kompanija pokušat će proizvoditi respiratore

23.03.2020. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Domaća kompanija pokušat će proizvoditi respiratore

Jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine pokušat će početi proizvodnju respiratora.

Jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine pokušat će početi proizvodnju respiratora, najavio je sinoć premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ne precizirajući o kojoj kompaniji je riječ

"Večeras smo dogovorili da se iz Kliničkog centra u Tuzli jedan respirator prebaci u jednu kompaniju koja će ga pokušati kopirati i proizvesti", kazao je Novalić.

Osvrćući se na ovu temu, bioinžinjer Almir Badnjević smatra da ovaj proces nije nimalo jednostavan. 

Kako je kazao, različite grupe ljude u različitim gradovima u BiH žele da izrade respiratore za mehaničku ventilaciju pacijenata i tako pomognu oboljelim u BiH, jer se pojavila informacija da su naše bolnice u velikom deficitu sa istima. Na prvu, izuzetno pozitivan i human gest. 

"Međutim, regulative u oblasti medicinskih uređaja i lijekova su vjerovatno najrigoroznije na svijetu. Sam proces stavljanja medicinskog uređaja na tržište je vrlo komplikovan i dugotrajan (procedura traje preko godinu dana i nije izvodiva u BiH). Samo naslovi procesa su prikazani na slici ispod. Kada i završite svu dokumentaciju na međunarodnom nivou, potrebno je da registraciju izvršite i u BiH, pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Bez svega toga, siguran sam da ne postoji ljekar u svijetu koji bi životno ugroženog pacijenta stavio na mašinu koja nije prošla testove i dobila dozvolu za korištenje. Zapamtite, sve je dobro dok je dobro. Sa nekim stvarima se ne može baš tek tako ekperimentisati. Maska za lice je jedno, a respirator nešto potpuno drugo, koliko god vaše ideje bile humane", poručio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti