Domaća pamet sve može: Mladi Kakanjac lansirao inovativne platforme

28.11.2017. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Domaća pamet sve može: Mladi Kakanjac lansirao inovativne platforme

Zašto kupovati skupa softverska rješenja iz inostranstva, domaća pamet sve može.

Mladi Kakanjac Alem Zekić, magistar elektrotehnike sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odlučio je nakon studija ostati u svom rodnom Kaknju i svoja stečena znanja i vještine pokazati kreirajući nova softverska rješenja koja su veoma kvalitetan domaći proizvod koji se može i izvoziti.

Kroz projekat "Pokreni svoj posao u Kaknju" dobio je općinska novčana podsticajna sredstva, pokrenuo IT preduzeće Synergy Soft, i već sa prvim svojim softverskim rješenjima oduševio javnost. Dok je nabavka skupih softverskih rješenja iz inostranstva postala uobičajena pojava u BiH, Alem je ponudio kakanjsko i bosanskohercegovačko softversko rješenje za elektronski dnevnik u školama i elektronsko glasanje na sjednicama općinskih vijeća, parlamenata, skupština…

Dodatna vrijednost za Kakanjce je da je Alemova firma lansirala društveno korisne projekte koji su 100% domaći, od domaće ideje, domaćeg programerskog koda, domaćeg inženjera, domaćeg cloud-a. 

Ovi primjeri svjedoče kakve fascinirajuće rezultate postiže mladi bosanskohercegovački čovjek kada mu se ponudi odskočna daska – početna podsticajna sredstva nužna da krene u realizaciju vlastitih naprednih ideja i proizvoda. Mogla se desiti i drugačija situacija,  da Alem ode u inostranstvo, a tada bi se njegova softverska rješenja kupovala po visokim cijenama i sa obilježjem neke druge države, navode iz Udruženja poslodavaca općine Kakanj - Centar za podršku biznisu Kakanj.

Sa uvjerenjem da će bosanskohercegovačka javnost prepoznati kvalitet ovih softverskih rješenja i pristupačnost u pogledu cijena predstavljamo ove sjajne proizvod naše domaće pameti.

Startup IT preduzeće Synergy Soft iz Kaknja, osnovano uz općinski podsticaj, u prvoj godini poslovanja kreiralo je respektabilne i inovativne bh. platforme za elektronsko vođenje sjednica i digitalizaciju pedagoške administracije sa uvjerenjem da smo sposobni izraditi naše domaće IT platforme koje adekvatno odgovaraju zahtjevima domaćeg i stranog tržišta, sa ciljem podrške poslovnim procesima i praksama u Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji.

Softversko rješenje "eParlament" već je primijenjeno u Općini Kakanj

BH Smart School je jedna od najvažnijih inovacija u domenu obrazovanja, bazirana na digitalizaciji pedagoške administracije sa korištenjem Cloud tehnologija koje omogućavaju pristup sistemu na web platformi bilo kada, sa bilo koje lokacije i bilo kojeg smart uređaja. BH Smart School, sa svojim inicijalnim brendom „eDnevnik“, je ekonomična smart verzija bh. plaftorme za evidenciju napretka učenika, monitoringa i izvještaja za škole i nastavnike, sa inkluzijom roditelja u cilju podrške obrazovnom procesu.  Platforma bez ulaganja u serversku infrastrukturu, bez potrebe angažmana IT administratora, dostupna na smart telefonima, tabletima i ostaloj postojećoj opremi, bez potrebe za instalacijom i konfiguracijom je već danas pristupačna bh. obrazovnim institucijama.

U spektru usluga ovog domaćeg IT preduzeća, veliku pažnju javnosti, ali i opće važnosti za krajnje korisnike u Bosni i Herecegovini, predstavljaju inovatini bh. proizvodi kao što je "eParlament", prvi bh. informacioni sistem za pripremu, analizu i održavanje sjednica parlamenata, skupština i vijeća u općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Integralno pokrivanje svih procesa od dostavljanja dokumenata i pripreme za sjednicu, preko elektronskog glasanja do generisanja izvještaja o održanim sjednicama u okviru "eParlamenta". Ovaj multifunkcionalni i fleksibilni sistem nosi višestruke prednosti koje se ogledaju u: ekološkim aspektima, brzom protoku informacija, internim mehanizmom komunikacija i ekspeditivnošću rada sa brzim sistemom donošenja odluka.

Razvojna priča preduzeća Synergy Soft se nastavlja kroz najavu novih projekata – BH VET platformu za stručno dualno obrazovanje, Time Attendance platoformu, BH Smart Ticketing plaformu za organizaciju i upravljanje prodajom ulaznica …

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti