Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Domaći respiratori - nastaje nova grana industrije u BiH

22.12.2020. 12:12 / Izvor: N1

Gradačačka grupacija TMD Group, razvojni inžinjeri njenih svih pet firmi proizveli su prototip prvog bh. ventilatora/respiratora na poticaj laboratorije u Velikoj Britaniji koja ih je i serifikovala. Veliki uspjeh za firmu, ali i državu, dugo držan u tajnosti - postaje nova grana industrije u našoj državi.

"Početkom pandemije, nema ko nije razvijao respiratore, a kako smo znali da je naša zemlja zadnja na toj listi čekanja za nabavku respiratora, odatle se pojavila ideja. Mi smo početkom marta krenuli u realizaciju, naš prvi prototip je izašao krajem maja mjeseca. Dva do tri mjeseca je trajala izrada prototipa, međutim kada smo završili testiranje prototipa, bilo je određenih nedostataka i prednost. Ali preovladali su određena pozitivna mišljenja. I mi smo krenuli u izradu redizajna resporatora", kaže za N1 Emir Softić, rukovodilac tehničke pripreme i tehnologije TMD Group Gradačac.

Dobili su poziv Ambasade Velike Britanije. Kao odgovor na pandemiju, u Britaniji je otvorena laboratorija koja je testirala sve respiratore koji se razvijaju u svijetu. I TMD Group je ušla u taj program, pojasnio nam je inžinjer Softić. Kako se kao firma „ne bi osramotili i ponizili„ prije slanja uređaja u Britaniju tražili su ocjenu mjeriteljske laboratorije Verlab.

"Verlab je u skladu sa standardom radio jednu seriju testiranja parametara ovog prototipa respiratora. Većina rezultata je bila zadovoljavajuća. Par parametara je trebalo doraditi, a par su inžinjeri iz TMD grupe odmah doradili na licu mjesta. Nakon toga je poslan u Veliku Britaniju na dodatna testiranja. Rezultate testiranja iz Britanije smo zajedno pogledali i može se reći da su zadovoljavajući", izjavio je za N1 direktor Verlaba, prof.dr. Almir Badnjević.

Veliki poticaj je već tu. Naš prototip respiratora u laboratoriji u Velikoj Britaniji dobio je najbolje komentare među svim respiratorima iz cijelog svijeta. Softić iz TMD Group ističe da su se tamo našli proizvođači respiratora poput onih iz NASA-e i General Motorsa. Stoga je pred gradačačkom grupacijom i dalje veliki posao kako bi počeli serijsku proizvodnju bh. respiratora.

"Sada smo u fazi standardizacije. Naš uređaj mora pretrpiti određene promjene, od izbora materijala koji je korišten, do načina izrade, pa onda krenuti u serijsku proizvodnju. Prije toga moramo raditi na standardizaciji, kako bi mogli dobiti CE znak . Bez toga naš uređaj ne može biti na tržištu. Nakon sertifikacije sigurno ćemo ići u serijsku proizvodnju respiratora, prije svega za naše, domaće tržište, onda kasnije tržište, ne samo Britanije, nego i Evrope, čak i svijeta", ističe za N1 Softić.

Iz Verlaba kažu da se proizvođač medicinske opreme prvo akredituje u skladu sa ISO 13485 standardom. Slijedi izrada sa ovlaštenom kompanijom tehničkih fajlova i podnošenje zahtjeva za ocjenu usklađenosti i krajnju CE oznaku. "Tek nakon toga se može u proizvodnju. Ukoliko se sve bude odvijalo kako treba, moći će se početi sa proizvodnjom i prodajom za nekih godinu i pol do dvije godine",  pojasnio je prof.dr. Badnjević proceduru do serijske proizvodnje i prodaje naših respiratora.

TMD Group iz Gradačca ovim otvara jednu novu granu industrije u BiH.

"To je proizvodnja medicinskih uređaja. Mi smo i otvorili jednu firmu u okviru grupacije , a to je TMD MCD koja će se isključivo baviti proizvodnjom novih medicinskih respiratora, pa čak i drugih uređaja koji se koriste u medicini - to je budućnost ove fabrike, mi sigurno idemo u tu realizaciju", najavio je inžinjer Emir Softić iz TMD Group Gradačac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti