Dominik von Achten je novi predsjedavajući Upravnog odbora HeidelbergCementa

31.01.2020. 14:59 / Izvor: Akta.ba
Dominik von Achten je novi predsjedavajući Upravnog odbora HeidelbergCementa

On je od 2015. godine bio zamjenik predsjedavajućeg Upravnog odbora, a sada nasljeđuje dr. Bernda Scheifelea (61) koji nakon svog trećeg mandata silazi sa pozicije predsjedavajućeg 31.1. 2020. i odlazi u penziju.

Od 1. februara 2020. godine predsjedanje Upravnim odborom HeidelbergCementa preuzima dr. Dominik von Achten (54). On je od 2015. godine bio zamjenik predsjedavajućeg Upravnog odbora, a sada nasljeđuje dr. Bernda Scheifelea (61) koji nakon svog trećeg mandata silazi sa pozicije predsjedavajućeg 31.1. 2020. i odlazi u penziju.

„Dolaskom dr. Dominika von Achtena na mjesto predsjedavajućeg na vodeće mjesto u HeidelbergCementu dolazi odgovoran, priznat i iskusan rukovodilac iz naših redova," ističe Fritz- Jurgen Heckmann, predsjedavajući Nadzornog odbora kompanije HeidelbergCement AG. „Tokom proteklih 13 godina dokazao se u različitim ulogama unutar kompanije. Sigurni smo da će Grupu voditi u uspješnu i održivu budućnost."

Dr. Dominik von Achten član je Upravnog odbora HeidelbergCementa od 2007. godine a zamjenik predsjedavajućeg od 2015. Područja odgovornosti za koja je zadužen unutar Grupe uključuju Sjevernu Ameriku i Zapadnu i Jugoistočnu Evropu kao i Stručni centar za materijale (Competence Center Materials). Igrao je značajnu ulogu u uspješnoj integraciji kako kompanije Hanson tako i kompanije Italcementi. Kao glavni rukovodilac za digitalizaciju odgovoran je za digitalnu transformaciju i digitalne poduhvate.

„Zahvaljujemo se dr. Scheifeleu za njegov dugogodišnji izvanredan i iznimno uspješan angažman u kompaniji," kaže Fritz-Jurgen Heckmann. „Kao predsjedavajući Upravnog odbora on je igrao ključnu ulogu u oblikovanju HeidelbergCementa proteklih 15 godina. Uspješno je povećao konkurentnost kompanije uvođenjem efikasnih rukovodnih procesa i efektivne administracije, proširio je geografsko pozicioniranje poslovne aktivnosti kompanije, i razvio je u globalno vodećeg, vertikalno integriranog proizvođača građevinskih materijala. Pod njegovim vodstvom prihodi HeidelbergCementa su se više nego udvostručili i iznose oko 18 milijardi eura, rezultati od trenutnih operacija su se gotovo pa utrostručili, a broj zaposlenih, kojih sada ima 57.000, porastao je ugrubo za oko 40 %."

Nakon što istekne zakonski dvogodišnji period pauze, dr. Scheifele će biti kandidat za predsjednika Nadzornog odbora HeidelbergCementa u 2022. „Planom da dr. Scheifele preuzme predsjedavanje Nadzornim odborom osigurat će se kontinuitet održivog uspjeha HeidelbergCementa," izjavio je Fritz- Jurgen Heckmann.

Pored toga, 1. februara 2020. dolazi i do dodatnih promjena u Upravnom odboru HeidelbergCementa:

Dr. Lorenz Nager, koji je od 2004. bio glavni izvršni direktor za finansije dodatno će preuzeti dužnost zamjenika predsjedavajućeg Upravnog odbora. On je odgovoran za finansije, računovodstvo Grupe, kontroling, poreze, trezor, zaštitu podataka, osiguranje i upravljanje rizicima, IT, nabavku i centar zajedničkih službi.

Dr. Dominik von Achten će odgovornost za područje Grupe pod nazivom Zapadna i Jugoistočna Evropa predati Jonu Morrishu, koji je ranije bio odgovoran za područje Sjeverne Amerike.

Chris Ward, koji je ranije bio odgovoran za regiju Kanade i koji je član Upravnog odbora HeidelbergCementa od 1. septembra 2019, preuzima područje Sjeverne Amerike i Stručni centar za materijale. U kompaniji radi od 1996. godine i držao je nekoliko rukovodećih pozicija u SAD-u prije nego je preuzeo odgovornost za regiju Kanade unutar područja Sjeverne Amerike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti