Domljan: Treba nam temeljita reforma javnog i fiskalnog sektora

28.05.2019. 12:07 / Izvor: Fena
Domljan: Treba nam temeljita reforma javnog i fiskalnog sektora

Profesor Vjekoslav Domljan smatra da je zapravo greška što se ne mjeri efikasnost javnih kompanija.

Upravljanje javnim preduzećima i ustanovama bila je tema savjetovanja koje je danas organizirala Fondacija Centar za javno pravo u saradnji sa Ministarstvom pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Cilj javnog dijaloga je podsjećanje i osvrt na sve greške i probleme sa kojima je stručni dio javnosti i dio javne uprave upoznat, te je namjera  da se novom sazivu Vlade KS prenese poruka kako bi se izbjeglo ponavljanje istih grešaka.

Vjerovanja prezentatora danas su bila takva da se uz malo truda i znatno više upravnog nadzora javnih upravnih struktura koje prate rad javnih preduzeća i ustanova, mogu postići pomaci.

Neka senzacionalna rješenja danas niko nema ali, Samir Mušović, samostalni istraživač za područje javne finansijske revizije, kaže da su značajna unapređenja ipak moguća.

On ističe da u javnim preduzećima ima baznih grešaka - u godišnjem izvještavanju, prikazivanju pozicija u godišnjem finansijskom izvještaju, u procesu zapošljavanja, te procesu javnih nabavki.

"Ono što je zajedničko je da u gotovo svakom revizorskom izvještaju, od 2003. godine do danas, stoji konstatacija da je 'potrebna veća saradnja i veći nadzor osnivača', u ovom Slučaju Kantona Sarajevo, sa vlastitim preduzećem",  rekao je Mušović.

Profesor Vjekoslav Domljan smatra da je zapravo greška što se ne mjeri efikasnost javnih kompanija.

"Temeljna stvar koja je bitna za napredak jednoga društva je konkurencija. Tamo gdje djeluje tržište - pokaže se ko je efikasan a ko nije. Ali tamo gdje ne djeluje tržište provodi se – benchmarking (proces mjerenja i uspoređivanja kompanijinih operacija, proizvoda i usluga s najboljima, bilo unutar kompanijina područja djelovanja ili izvan njega)", kazao je on.

Benchmarking simulira tržište, uspoređuje se konkurentska pozicija preduzeća u odnosu na druga preduzeća, ali na žalost, rekao je, mi nemamo čak ni elementarnih studija koje bi na to ukazivale. U većini se radi o gubitcima - u javnim sektorima ima jako puno zaposlenih, posluje se sa negativnim rezultatima...

"Naša cijela ekonomija je zaostala u razvoju. Trebala bi nam temeljita reforma javnog sektora, temeljita reforma fiskalnog sektora. BiH je potrebna duboka strukturna promjena", naglasio je prof. Domljan.

Uvijek se počinje, dodaje on, od dobre dijagnostike - da vidimo zašto smo loši i u čemu smo loši. U slučaju javnih kompanija, institucija, to znači sagledavanje u odnosu na druge.

"Treba nam dobra komparativna analiza, pregled studija koje se ovim bave. Moramo vidjeti šta je najprihvatljivije za kanton, da bismo mogli ostvariti bolju proizvodnju javnih dobara i pravičnije je dijeliti", zaključio je on.

Ministar finansija KS Amel Kovačević je kazao da građani očekuju kvalitetnu uslugu od javnih preduzeća, ali da javna preduzeća zaboravljaju šta im je primarna zadaća.

"Javna preduzeća su servis građana KS i građani očekuju mnogo više. Ali dugo godina se nisu donosile domaćinske odluke i sada je vrijeme da se „bolesnik“ izliječi. Pokušat ćemo dijagnosticirati probleme i pokušati ih riješiti radikalnom terapijom", zaključio je ministar Kovačević.

Poruke sa skupa će biti prenesene novoj Vladi KS kako bi ih razmotrila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti