Donacija kompanije Sanofi Aventis za dijabetološka savjetovališta Doma zdravlja KS-a

13.07.2012. 13:14 / Izvor: Fena
Donacija kompanije Sanofi Aventis za dijabetološka savjetovališta Doma zdravlja KS-a

Predstavnici kompanije Sanofi Aventis uručili su u petak direktoru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milanu Miokoviću informatičku opremu i aparate za očitavanje šećera u krvi koja će biti raspoređena dijabetološkim savjetovalištima domova zdravlja Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Direktor Mioković zahvalio je za donaciju i naglasio njen značaj za pacijente. Kazao je da će oprema olakšati rad zdravstvenim djelatnicima u dijabetološkim savjetovalištima pri otkrivanju dijabetesa i praćenju uspješnosti terapije kod pacijenata kod kojih je registrirana ta bolest.

Mioković je istaknuo važnost edukacije pacijenata i potrebu da primijene određeni režim ishrane, prilagođen njihovom zdravstvenom stanju, ali i edukacije zdravstvenog osoblja.

Menadžer u kompaniji Snofi Aventis Amer Bajramović kazao je da je vrijednost današnje donacije oko 4.000 KM, a treća je to donacija iste kompanije u ovoj godini.

Naglasio je da je danas potpisan i ugovor u vrijednosti 1.200 KM, a taj novac namijenjen je za opremanje namještajem dijabetološkog savjetovališta pri Organizacionoj jedinici Dom zdravlja Novo Sarajevo. Taj ugovor trebalo bi da bude realiziran u narednih mjesec dana.

Bajramović ističe uspješnost dosadašnje suradnje s Domom zdravlja KS-a i za septembar najavljuje novi protokol o suradnji u koji će biti uključeni ljekari i medicinske sestre, odnosno timovi obiteljske medicine svih organizacionih jedinica Doma zdravlja KS-a.

"Taj vid suradnje odnosi se na podizanje nivoa dijabetološke njege", kazao je.

Dijabetološka savjetovališta Doma zdravlja KS-a dobro su opremljena i pružaju visoki nivo usluga, a u njima medicinske sestre i ljekari osim davanja terapije, rade i na edukaciji pacijenata što je važno za dijabetičare.

Dijabetes je druga po značaju hronična bolest, iza hipertenzije u čitavom svijetu, pa i kod nas. Nažalost, u posljednje vrijeme kod nas je primjetan porast dijebatesa tipa 2, koji je karakterističan za starije osobe. Taj tip javlja se i kod djece i adolescenata zbog nezdravog stila života, odnosno prekomjerne upotrebe hrane, dugotrajnog sjedenja i nedovoljne fizičke aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti