Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Donatorska konferencija za BiH i Srbiju oko 10. jula

17.06.2014. 09:54 / Izvor: Fena

Nadam se da će ključna donatorska konferencija za saniranje šteta prouzrokovanih poplavama u BiH biti upriličena u prvih deset dana mjeseca jula u Briselu - kazao je jučer u Sarajevu novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

On je to kazao nakon sastanka s predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek, povodom katastrofalnih poplava u BiH.

Bevanda je dodao da će prezentacija procjene šteta koju su napravili Evropska komisija, Ujedinjene nacije i Svjetska banka biti upriličena u srijedu.

Zahvalio je na inicijativi Slovenije da Evropska unija obrati pažnju na BiH te na brzim reakcijama ove zemlje koja je uslijedila u prvim danima prirodne nesreće i pružila pomoć BiH slanjem helikoptera i obučenih spasioca.

 Bratušek je kazala da će poduzeti sve mjere za dobrobit BiH, dodajući da je Slovenija iskreni prijatelj ovoj zemlji.

"Odmah smo organizirali akcije prikupljanja pomoći i finansijskih sredstava koje još uvijek traju", naglasila je.

Ona je istakla da su potrebe na terenu velike te da se treba fokusirati na saniranje šteta za koje su potrebna velika finansijska sredstva.

Naglasila je da se Slovenija angažirala u organiziranju donatorske konferencije za Srbiju i BiH, ali da je Hrvatska rekla da im međunarodna pomoć u ovom trenutku ne treba.

"Za sada su uključene Slovenija, Francuska i Evropska komisija, ali se nadam da će nam se priključiti više država", zaključila je Bratušek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti