Donesena odluka: Humanitarne pošiljke oslobođene od uvoznih carina

20.05.2014. 16:14 / Izvor: eKapija.ba
Donesena odluka: Humanitarne pošiljke oslobođene od uvoznih carina

Uprava za indirektno oporezivanje BiH roba namijenjene za humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH biće oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina (carina i PDV), uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH. Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku.

Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH biće oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina (carina i PDV), uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima.

"To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH (roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije). Važno je naglasiti da primalac takve pišljke može biti regostrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH", navode iz UIO BiH. 

Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH. Uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i domumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana domunetacija izdata od nadležnog organa. Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku, saopćeno je iz UIO BIH. 

Osim ovoga Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH danas je na vanrednoj sjednici donio odluku o oslobađanju plaćanja naknade za korišćenje parking prostora u carinskom terminalu za sva prevozna sredstva koja prevoze humanitarne pošiljke u Bosnu i Hercegovinu, namijenjene za pomoć područjima zahvaćenim poplavama.

S obzirom da je Savjet ministara BiH na sjednici 19. maja 2014. godine zadužio UIO da pojednostavi procedure na graničnim prelazima kako bi se nesmetano odvijala dostava humanitarne pomoći za BiH, Upravni odbor UIO na današnjoj sjednici donio je odluku o oslobađanju plaćanja naknade za terminal kako bi olakšao dostavu humanitarne pomoći i oslobodio je dodatnih troškova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti