Donesena tri zaključka: Kroz prostorni plan pronaći novu lokaciju za deponiju Uborak

11.06.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Donesena tri zaključka: Kroz prostorni plan pronaći novu lokaciju za deponiju Uborak

U proceduri izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Mostara odredit će se lokacija za deponiranje otpada u Gradu.

U proceduri izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Mostara odredit će se lokacija za deponiranje otpada u Gradu, a ako bude potrebe inicirat će se prema višim razinama vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNŽ-a, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Prvi je ovo zaključak jučerašnje tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj se raspravljalo o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak-Buđevci.

Po riječima predsjedavajućeg Gradskoga vijeća Salema Marića, trenutno je u prostornom planu HNŽ-a, koji je usvojen prije mjesec dana, i dalje kao regionalna deponija predviđena deponija Uborak i jedna mogućnost deponiranja kod Neuma.

"Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje", objasnio je ovaj zaključak Marić.

Također, zaključeno je da Grad Mostar osigura financijska sredstva predviđena Planom prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar putem grant sredstava s većih razina vlasti i međunarodno financijskih organizacija te kreditnim zaduženjima kod banaka.

Što se tiče današnjih prezentacija osam domaćih i inozemnih tvrtki o načinu zbrinjavanja opada, gradonačelnik Mostara će formirati radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

Zadaci ove radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i nakon toga predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najpovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju za Grad Mostar, a koja je u skladu sa strategijom upravljanja otpada FBiH.

Uz to, ova grupa bi trebala pratiti daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci Mostar a posebno po pitanju provedbe plana prilagodbe upravljanja otpadom Uborak-Buđevci Mostar te da kvartalno izvješćuju Gradsko vijeće Mostara o provedenim aktivnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti